Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
27-09-2010

Предстоят усилени дискусии по управлението на фискалната политика на ЕС

Темата за засилване на правилата за бюджетна дисциплина се очаква да раздели мненията на предстоящия Европейски съвет в Брюксел. Очаква се ЕК да предложи по-строги наказания за нарушителите на правилата, въведени от Пакта за стабилност и растеж, предава ЕurActiv. В края на март европейските държавни и правителствени лидери се споразумяха за по-близка координация по управление на националните бюджети, за да се избегне нова криза, подобна на гръцката.

ЕК готви предложение за по-строги наказателни мерки, което се очаква да бъде огласена в сряда. ЕС създаде и специална експертна група под ръководството на постоянния председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой, изградена от министрите на финансите на държавите-членки.

В началото на септември бе договорен „семестър" на европейската икономическа координация, през който 27-те държави-членки да направат преглед на проектобюджетите си , преди тяхното приемане на национално ниво, за да предотврати друга криза в еврозоната.

Но санкциите остават най-големият спорен въпрос след създаването на еврозоната. Очаква се Германия и Франция , както и малките държави-членки да сблъскат позиции по предложението на ЕК, което се очаква в сряда. Според вътрешни източници от ЕК тя ще предложи държавите да плащат наказателна лихва от 0.2% от БВП , ако дефицитът надвишава 3%. Със същата наказателна лихвамогат бъдат заплашени и страните, които има големи макроикономически дисбаланси и не могат да ги коригират.

Същият ден се очаква профсъюзите от ЕС да организират големи протести в Брюксел и други европейски градове, срещу мерките, които налагат ограничения на обществените разходи. Очакват се 10 000 души да демонстрират в белгийската столица.

Еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен предупреди, че въвеждането на бъдещите правила не бива да бъде отлагано, заяви той. Рен настоява санкциите да се прилагат "автоматично", за да се избегна риска от политическа намеса, която може да блокира процеса.

Досега санкциите за прекомерен дефицит винаги са били блокирани, веднага след като те са достигнали етап на одобрение в Съвета на Европейския съюз, отбеляза той пред ЕП в средата на септември. Преди да влязат в сила, предложенията на ЕК трябва да получат одобрението на страните-членки на ЕС и Европейския парламент.

ЕК предлага и по-обстойно икономическо следене и на макропоказатели като производителност, цена на труда, заетостта и други, за да се осигури превенция от евентуални дисбаланси. "При необходимост ще даваме конкретни препоръки. Ако те не бъдат спазени, предвиждаме изпълнителен механизъм за страните членки на еврозоната", каза Рен.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.