Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
29-09-2010

ЕК започна съдебна процедура срещу Франция за ромите

Европейската комисия ще започне съдебни действия срещу Франция заради масово експулсиране на роми, съобщи ВВС. Комисарят по правосъдието Вивиан Рединг обяви решението в Брюксел. „Франция не прилага европейското законодателство за свободно движение на хора, както би трябвало, и затова ние откриваме процедура за нарушение", каза тя.

Еврокомисарят поясни, че Франция не е успяла да пренесе в националното си законодателство процедурни гаранции за свободно движение на граждани на ЕС, които се предвиждат в директива от 2004 година. Тя ще трябва да даде още подробности за експулсирането на роми, за да докаже, че те са нарушавали законите.

Въпреки че няколко държави са в ситуацията на Франция, предупредителното писмо е изпратено само до Париж. Наказателни действия спрямо други държави-членки ще бъдат обмислени, се пояснява в официалното съобщение на Комисията.

Формално процедурата ще стартира след 15 октомври, ако страната не предприеме мерки за пълното прилагане на директивата и не представи график за сроковете, в които ще въведе тези мерки. Ако това не стане, писмото за начало на наказателна процедура ще бъде изпратено в Париж през октомври. 

„Ако Франция промени законите си преди крайния срок, можем да спрем процедурата преди тя да влезе в съда. Комисията няма за цел да наказва Франция, Комисията има за цел да направи така, че Франция да промени законите си, защото сега те са в ущърб на европейските граждани", поясни говорител на ЕК. Ако това не бъде изпълнено, Париж ще бъде изправен пред съда на Европейските общности. Ако не успее да осигури гаранции за спазване на европейското законодателство, Париж е заплашен от финонсови санкции.

Комисията засега не обмисля втора наказателна процедура по въпроса за дискриминацията спрямо ромите във Франция. Преди две седмици комисар Рединг намеква, „че е възможно да бъдат инициирани две процедури по проблема.  По въпроса за дискриминацията засега Брюксел отправя към Франция само поредица от въпроси.

Париж изтъкна като причини за масовото експулсиране на ромите нарушения на закона, обществения ред и пресрочване на 3-месечния разрешен срок за пребиваване. Това предизвика остра реакция. ЕП също призова за незабавно прекратяване на спорната практика, която поставя под въпрос правото на свободно движение в ЕС и отношението към ромското малцинство.

Спорното експулсиране на български и румънски роми от Франция предизвика сериозни проблеми в отношенията на ЕК с Париж. Рединг сравни действията на Саркози с нацисткия режим през Втората световна война.

С острия си тон тя предизвика критики от страна на френския кабинет и други европейски партньори. Рединг поиска действията на Париж да бъдат преразгледани случай-по-случай.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.