Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
11-10-2010

ЕС предлага реформирана система на плащания по ОСП

Предложения на Европейската комисия, които ще бъдат публикувани следващия месец, трябва да защитят Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС след 2013 г., съобщава „ИЮобзървър". Комисията ще предложи една реформирана система на плащанията, включително и таван за най-големите субсидии.

„Оттеглянето на държавната помощ ще доведе до по-голяма концентрация на селскостопанското производство в някои области ... докато по-малко конкурентни области ще се изправят пред маргинализация и изоставяне на земите", пише в черновата на предстоящото съобщение на Комисията.

„Подобно развитие би довело до увеличаване на натиска върху околната среда ... със сериозни икономически и социални последици", продължава текстът, който вероятно ще разочарова привържениците на значително по-пазарно ориентираната бъдеща ОСП.

Идеите на ЕК ще бъдат последвани от конкретни законодателни предложения през юли 2011 г. Комисията призовава за ограничаване на най-големите преки помощи за земеделските производители, тъй като те са допринесли за негативните обществени настроения през последните години.

Въпросът как да бъдат разделяни плащанията по ОСП между „старите" и „новите" държави-членки също добавя напрежение през последните месеци.

През септември европейските министри на земеделието се сблъскаха с въпроса, когато Франция и Германия отхвърлиха полското предложение да се прилага схема за изплащане на субсидии на хектар.

Докато на земеделските производители в най-новите страни-членки в момента се изплащат суми в зависимост от размера на стопанството, тези в старите държави-членки получават плащания, изчислени с помощта на сложна система, свързани с площта на културата или отглеждания добитък. В резултат на това размерът на субсидиите варира от 500 евро за хектар в Гърция до по-малко от 100 евро в Латвия. Новите страни-членки имат желание да променят тази система, коментира „ИЮобзървър".

Въпреки че плановете на ЕК признават необходимостта от по-справедливо разпределение, те също така не подкрепят простата система, основана на субсидии на хектар. Комисията твърди, че „земеделските производители се сблъскват с много различни икономически и природни условия в целия ЕС".

Вместо това ЕК предлага земеделските стопани да получават минимален размер финансова помощ, променлив в зависимост от техните страни, плюс допълнителни плащания, свързани с опазването на околната среда.

Предложенията на Комисията допускат, че ЕС ще отделя около 55 млрд. евро годишно за ОСП. Въпреки това някои представители на Съюза признават, че ще трябва да се преборят да запазят тази цифра.

Следващата година законодателните предложения ще се нуждаят от подкрепата на ЕП и страните-членки, за да се превърнат в закон.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.