Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
30-09-2005

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ И ЕВРОКОНТРОЛ ЩЕ ОБСЪДЯТ БЪДЕЩИТЕ СИСТЕМИ ЗА ВЪЗДУШЕН ТРАФИК

Европейският комисар по научните изследвания Янез Поточник и официални представители на Евроконтрол ще се срещнат днес в Брюксел, за да обсъдят нуждата от изследвания за бъдещото управление на въздушния трафик в следващата европейска рамкова програма за научни изследвания (2007-2013). Комисията предлага в Седмата рамкова програма да отпусне значителни средства за изследователския компонент на пълностепенна, покриваща територията на Европа система за управление на въздушния трафик, която ще бъде в подкрепа на инициативата на Европейската комисия за единно европейско небе. Управлението на въздушния трафик е основен елемент за осигуряване на трайна безопасност на европейските въздушни пътници.

“Ясно е, че за да се осигури бързо повишаване на безопасността на въздушния транспорт, трябва да се извърши драстична промяна в начина, по който се управлява въздушният трафик над Европа”, заяви европейският комисар по научните изследвания Янез Поточник. “Необходимо е да инвестираме средства в технологиите, които ще направят възможно това. Повече бъдещи инвестиции в научни проекти ще ни дадат възможност да напреднем значително в тази критична област.”

Европейската комисия, съвместно с Евроконтрол - европейската организация за безопасност на въздушното движение - вече прави стъпки за повишаване на безопасността на въздушния трафик в Европа. Фактически 80% от настоящите изследвания за управление на европейския въздушен трафик (ATM) се финансират от съвместни дейности на Евроконтрол и Европейската комисия. Въпреки голямото увеличeние на въздушния трафик, обаче, годишните инвестиции в европейски технологии в тази област са относително постоянни от 1996 година насам. В настоящата рамкова програма за изследвания на Комисията (2002-2006) са отделени 150 милиона евро за финансиране на изследвания за управление на въздушния трафик. В момента Европейската комисия и Евроконтрол работят съвместно в редица области, с цел подпомагане безопасността на въздушния транспорт. Такива проекти са:

Оптималният проект, разработващ иновативни процедури за по-безопасно доближаване до земята и приземяване на самолети в летища, които са с все по-ограничен капацитет и лоши условия на видимост.
Проектът MA-AFAS, разработващ начини самолетите да могат да комуникират помежду си, така че да се намали напрежението на вече претоварените системи за контрол на въздушния трафик и да се увеличи автономността на всеки отделен самолет.

Сегашните изследвания намират начини за безопасно справяне в днешната фрагментарна система за въздушен трафик, но това не е достатъчно, особено от гледна точка на инициативата за единно европейско небе, която ще доведе до фундаментална промяна в управлението на въздушния трафик в Европа. Заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по транспорта Жак Баро вече предложи бъдеща Единна европейска инфраструктура за управление на въздушния трафик, наречена SESAME. Тя ще координира изцяло използващите въздушното пространство, операторите и поддържащата индустрия и ще обвързва регулаторната рамкова програма, финансовите ресурси и изпълнителите, в цяла Европа.

ACARE - Съветът за изследвания в областта на аеронавтиката в Европа - предлага в своята „Програма за стратегически изследвания” изследователският компонент на SESAME да получи подкрепа в следващата изследователска рамкова програма (FP7).



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.