Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
10-11-2010

Унгарското председателство поставя фокус върху енергийните въпроси

По време на срещата на Европейския съвет през февруари централно място ще заеме обсъждането на енергийните въпроси. Срещата на върха ще бъде организирана под егидата на Унгария, тъй като страната ще поеме председателството на ЕС от 1 януари 2011 г., коментира EurActiv.

По време на председателството Будапеща ще разгледа проблеми като инициативата на ЕС „Източно партньорство", присъединяването на Хърватия и положението на ромите.

Очаква се енергийната среща на върха на 4 февруари да се фокусира върху сигурността на доставките.

Всички срещи на Съвета на министрите, пленарните заседания на Европейския парламент и специалните срещи на високо равнище вече са включени в календара на унгарското председателство.

Унгарският президент Виктор Орбан ще започне дебати в Европейския съвет, след като се запознае с позициите на страните-членки относно ключови въпроси. Целта е да има по-добра възможност за постигането на компромиси.

По време на икономически форум в Полша през септември представители на унгарското правителство определиха като ключови теми изпълнението на икономическата стратегия "Европа 2020", икономическото управление и мерки, водещи до по-строга бюджетна дисциплина и промените в Пакта за стабилност и растеж. Будапеща поема председателството, когато започва „Европейският семестър" - инструмент за подобрена координация на икономическите политики в Европейския съюз.

Пролетната сесия на Европейския съвет ще се проведе на 24 - 25 март. Тогава европейските лидери може да обсъдят как да се промени Лисабонският договор, за да се приспособи постигнатото миналия месец споразумение относно проблемите със суверенните дългове.

Очаква се унгарското председателство да обедини Източна и Западна Европа.

„Искаме силен Европейски съюз, а не Европа на две скорости. Трябва да бъде засилено сближаването и сътрудничеството в Централна Европа", каза Балинт Одор, заместник-държавен секретар по европейските въпроси в Унгария.

Срещата на върха, посветена „Източно партньорство" трябва да се проведе на 26 май следващата година. Тогава ще бъдат разгледани въпросите, свързани със сигурността на енергийните доставки за Съюза през тези страни и развитието на инфраструктурата.

От своя страна унгарският посланик във Франция заяви: „Ние трябва да разработим нови общи политики [в сферата на климата, енергетиката или иновационни] и след това да видим как можем да ги финансираме, а не обратно".

Унгария, също така, ще организира неформална среща на Съвета на министрите относно териториалното сближаване. Ще бъде обсъден бюджетът на ЕС за периода 2014-2020 г., както и финансирането на регионалната политика на ЕС.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.