Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
11-11-2010

ЕП призовава за преразглеждане на стратегията за Афганистан

Доклад на Европейския съюз вини коалицията, водена от САЩ за влошаващата се ситуация със сигурността в Афганистан.

"ЕС и съюзниците му трябва да признаят продължаващото влошаване на сигурността и социално-икономическата ситуация в страната (Афганистан), въпреки почти десетилетие международна намеса и да разберат нуждата да накарат афганистанците да се ангажират пълноценно със стратегията за изход", това заяви Комисията по външните работи на Европейския парламент, цитиран от UPI.

В своя доклад за десетгодишния конфликт в азиатската страна, членовете на Европейския парламент заявяват, че войната в Афганистан се е провалила.

Парламентът добавя, че е дошъл моментът, в който да започне да се търси стратегия за изход, като настоява за радикално преразглеждане на стратегията на ЕС. "Стратегията на Европейския съюз за Афганистан се нуждае от радикално преосмисляне", гласи изявлението.

По-нататък в него се казва, че САЩ и съюзниците му трябва да признаят, че военните средства не работят и че силите на коалицията са възприемани като окупатори.

"Присъствието на талибаните беше подценено, способността (на правителството на афганистанския президент Хамид Карзай) да се гарантира управление беше надценено и, в резултат, беше обърнато малко внимание на задачата за повторно изграждане и развитие на страната", гласи докладът.

Европейските законодатели смятат също, че за решаването на политическия конфликт в страната е жизнено важно да се включат както афганистанските лидери, така и талибаните.
Разходите за войната в Афганистан до този момент се оценяват на 300 милиарда долара за последните 9 години, което се равнява на 20 пъти БВП на Афганистан.

Докладът критикува решението веригата на доставките на САЩ да бъде в частни ръце, като ход, който "подхранва изнудвания и корупция, като военачалници, местни босове на мафията и талибански командири в крайна сметка взимат значителен дял от бизнеса на американската военна логистика в Афганистан, който е на стойност 2,2-3 милиарда долара."

Същевременно, Съединените щати заявяват, че няма да има драматични промени в стратегията за войната в Афганистан в близко бъдеще. На 9 ноември медиите съобщиха, че администрацията на президента на САЩ, Барак Обама се дистанцира от предишното си обещание да започне изтеглянето на американските войски от Афганистан до юли 2011 година.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.