Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
11-11-2010

ЕК обяви квотите за рибарство за 2011 година

Европейската комисия прие предложение за възможностите за риболов за 2011 г. С него тя определя равнищата на общия допустим улов (ОДУ) и на риболовното усилие за корабите в Атлантическия океан, Северно море и други международни води, регулирани от регионална организация за управление на рибарството, предава Рапид.

Предложението се основава на научни препоръки относно количествата риба, които могат да бъдат уловени, без да се нарушава устойчивостта на запасите. Комисията обсъди с държавите-членки и заинтересованите страни методите на работа и взе предвид тяхното становище, без да губи от поглед целта за постигане на максималния устойчив улов (MSY) до 2015 г.

В своя коментар относно предложението Мария Даманаки, Европейски комисар по морско дело и рибарство, заяви: „Много бих се радвала ЕС да постигне целта, поставена на Световната среща на върха за устойчивото развитие, до 2015 г. рибните запаси да бъдат експлоатирани в съответствие с максималния устойчив улов. Срокът не е в далечно бъдеще, така че трябва да започнем да действаме още от сега. Съжалявам, че ще има разочароващи новини относно равнището на някои квоти, но опитът показа, че онези, които мислят, че могат да преговарят с природата, нямат бъдеще в риболова."

В препоръката си за 2011 г. експертите от Научния, технически и икономически комитет по рибарство (НТИКР) подчертаха отново лошото състояние на много рибни ресурси във водите на ЕС. При 72 % от оценените рибни запаси прекомерният риболов е придобил такива размери, че добивът щеше да е по-висок, ако се ловеше по-малко. Само за около 40 % от оценените запаси е установено, че са обект на устойчив риболов. Положително е все пак, че има известни подобрения спрямо миналата година, когато тези цифри бяха съответно 86 % и 31 %, и че има значителни подобрения при някои важни запаси, като например мерлуза и морски език.

За всички основни търговски запаси се въвеждат многогодишни планове за управление. Тези планове обхващат 30 % от общия улов за 2011 г. Когато се добавят и различните запаси, които се управляват съвместно с Норвегия и за които също има многогодишни споразумения за управление, може да се каже, че над 80 % от рибата (по тегло), която се лови от рибарите в ЕС, подлежи на многогодишно управление.

Комисията все още е много загрижена за опазването на атлантическата треска, чийто план за управление е в сила от 2004 г. Запасите от атлантическа треска в Категат, Ирландско море и зоната на запад от Шотландия не дават никакви признаци на възстановяване. Поради тази причина Комисията предлага намаляване на съответните ОДУ с 50 % и помоли държавите-членки да окажат съдействие за задълбочен преглед на управлението на атлантическата треска. Прегледът ще бъде насочен към причините, поради които съгласуваните в рамките на многогодишния план за управление мерки не са довели до очакваните подобрения.

Положението на треската в Северно море се влоши изключително много през 2008 г., когато уловеното количество от запаса бе по-голямо, отколкото през която и да е година от 1999 г. насам. Забраните за риболовна дейност с незабавен ефект и схемите за избягване на улова на атлантическа треска се оказаха недостатъчни за закрилата на запаса и оказаха слабо влияние върху риболовните модели. Треската в Северно море се управлява съвместно с Норвегия и ще трябва да се обсъжда заедно как да се поправи тази ситуация.

В предложението си за 2011 г. Комисията препоръчва увеличаване на квотите за 6 запаса, намаляване на квотите за 64 запаса и запазване на квотите за 23 запаса (подробностите са посочени в приложената таблица). Измененията отговарят на намаляване на квотите с общо 89 400 тона или 10 %. Тези статистически данни не обхващат запасите, за които възможностите за риболов трябва да се съгласуват с трети държави - като например Норвегия - или в рамките на регионална организация за управление на рибарството в периода от днес до декемврийското заседание на Съвета на министрите на рибарството на държавите-членки. На това заседание на 13 и 14 декември министрите на рибарството ще обсъдят предложението с Комисията и ще определят равнищата за риболов за 2011 г.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.