Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
11-11-2010

ЕП иска на срещата със САЩ да се подчертае значението на премахването на визите за България

ЕП представи препоръките си към Съвета относно някои ключови въпроси в трансатлантическите отношения преди срещата ЕС-САЩ на 20 ноември, съобщава пресслужбата на асамблеята. Сред основните теми са икономическото сътрудничество за преодоляване на кризата, защитата на личните данни, въвеждането от САЩ на такси за пътниците и "изтичането" на секретни американски военни документи в Ирак. ЕП иска Комисията да подчертае пред САЩ значението, което придава на премахването на визите за България, Кипър, Полша и Румъния в най-кратки срокове.

Търговските отношения със САЩ в контекста на икономическата криза и преди предстоящия Трансатлантически икономически съвет са въпрос с приоритетно значение за депутатите. В приетата в четвъртък резолюция, Парламентът отново изрази подкрепата си за премахването на всички бариери пред трансатлантическия пазар до 2015 г., но същевременно изрази опасения относно новите храни, генномодифицираните продукти и клонираните животни. Също така депутатите подчертават своето искане американските власти да приемат етикетирани само според метричната система продукти от ЕС в САЩ.

Одобряването на съвместна стратегия за действие ЕС-САЩ за защита на интелектуалната собственост, включително преговорите по търговското споразумение против фалшифицирането (АСТА), са друг основен фактор в търговските отношения със САЩ, подчертават депутатите.

"Изтичането" на информация за предполагаеми мъчения, извършвани от американски военни в Ирак, бе предмет на оживен дебат в сряда, 10 ноември.

В своята резолюция депутатите призовават за трансатлантическо разследване, което да хвърли светлина върху тези събития. "Въпреки че е наясно, че изтичането на информация от секретни военни документи означава излагане на военни служители на опасност, ЕП изразява сериозна тревога относно неотдавнашните сериозни подозрения, че мъченията са били толерирани в Ирак и призовава този въпрос да бъде повдигнат на срещата на високо равнище ЕС-САЩ с оглед провеждането на независимо трансатлантическо разследване", се посочва в одобрената резолюция.

Депутатите също така подчертават "сериозната си загриженост" във връзка с т. нар. Закон за насърчаване на пътуванията и "дискриминационното му действие предвид това, че се прилага само към пътуващи съгласно програмата на САЩ за премахване на визовия режим". Същевременно членовете на ЕП изразяват загриженост и във връзка със защитата на данните, произтичаща от факта, че плащането на таксите може да става само чрез някоя от четирите най-разпространени кредитни карти, а всички те се предлагат от американски компании. От януари гражданите на държавите членки, които са част от програмата на САЩ за премахване на визовия режим, трябва да плащат такса от 14 долара, за да пътуват в САЩ.

Депутатите изтъкват, че "ЕС трябва да води преговори като единен субект по въпроса за приемането в програмата на САЩ за премахване на визовия режим, за да се гарантира, че четирите държави членки - България, Кипър, Полша и Румъния, които не са включени в програмата, не сключват двустранни споразумения със САЩ, за да получат статут на безвизов режим.

Членовете на ЕП заявява, че Комисията "трябва да продължи да подчертава пред САЩ на политическо и техническо равнище значението, което придава на приемането на четирите оставащи държави членки на ЕС в програмата за премахване на визовия режим в най-кратки срокове".

Парламентът също така представи приоритетите си относно отношенията на ЕС и САЩ с трети страни, включително борбата с глобалния тероризъм, последните преговорни усилия в Близкия изток и заплахата от ядрени оръжия.

По отношение на израелско-палестинския конфликт, депутатите приветстваха новия американски подход към Израел и припомниха, че са необходими по-нататъшни преговори, които да доведат "в съгласувани срокове до двудържавно решение, съдържащо Държавата Израел и независима, демократична и жизнеспособна палестинска държава". Текстът на резолюцията също така призовава израелското правителство да поднови мораториума върху построяването на селища.

В последно време защитата на личните данни е трудна част от отношенията ЕС-САЩ, особено в случая с трансфера на лични данни. В момента текат преговори относно сключването на общо споразумение ЕС-САЩ за защита на личните данни, както и за ново споразумение относно обмяната на данни, съдържащи се в досиетата на пътниците (PNR). ЕП ще има право на вето и по двата текста.

В отделна резолюция, представена от политическите групи на ЕНП, С&Д, АЛДЕ, Група на Зелените/ЕСА, ЕКР и ЕОЛ/СЗЛ, Парламентът подчертава, че PNR данните при никакви обстоятелства не могат да бъдат използвани за извличане на данни или профилиране.

Депутатите подновиха своя призив към Европейската комисия да предостави фактически доказателства, че събирането, съхранението и обработката на PNR данни е необходимо за всяка от заявените цели. Също така ЕП настоява Комисията "да проучи алтернативни решения с по-ниска степен на намеса".



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.