Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
18-11-2010

ЕК представя нова реформа в ОСП

Европейският комисар по селското стопанство Дачиан Чиолош ще представс план за реформа на европейскта селскостопанска политика на стойност 55 млрд.евро. Тя трябва да успокои източноевропейците, да щади повече околната среда и да въведе максимални суми за плащания, предава АПА.

Еврокомисарят иска първо да изравни различните по размер в момента субсидии за фермери в източна и западна Европа, без на едните да дава твърде много, а на другите да остави твърде малко. Второ, той цели да насочи селското стопанство към повече опазване на околната среда и защита на животните, без да натовари фермерите с още бюрокрация. И трето, планира да въведе максимална граница за субсидии на предприятия, с изключение на фермерите, които са наели особено много работна ръка.

Конкретни цифри за всичко това няма да има в документа, който румънският комисар ще представи. Чолош няма да назове нито размера на премиите в различните държави, нито ще направи предложение каква финансова помощ максимално може да очаква един фермер.

Като представя своите размишления относно Общата селскостопанска политика на ЕС след 2013 г., еврокомисарят официално открива борбата между държавите за  скъпото субсидиране на земеделието. Нуждата от реформи е огромна, но всяка реформа предизвикава и недоволство. Това показва първия голям проблем, а именно как ще варират средставата спрямо площ между отделните страни, без да бъдат обидени фермерите от изток, запад, север и юг.

Поставените от Комисията цели на ОСП се ориентират според целите на стратегия „Европа 2020". ЕК се стреми към умерена реформа на ОСП, защото в случай на по-радикални напасвания може да се стигне до спад в нивото на продукцията. В същността си става дума за реформа на първия стълб на ОСП - директните плащания на земеделски предприятия и пазарен ред, както и на втория стълб - програмата за селско развитие.

Въпреки стремежа към „по-зелен първи стълб" , изглежда под въпрос дали с това може да бъде постигнато исканото от всички природни организации преориентиране на ОСП в посока на ефективно предоставяне на обществени блага в сферите опазване на климата, многообразие на видовете и управление на водите.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.