Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
14-10-2005

ИЗКАЗВАНЕ НА MИНИСТЪР ПЕТКАНОВ НА КОНФЕРЕНЦИЯТА “ЗА ПО-ДОБРО УПРАВЛЕНИЕ – ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА КОРУПЦИЯТА В ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ”

Уважаеми колеги, господин Комисар, Ваши превъзходителства, дами и господа,

Остават ни броени дни до едно от важните събития по пътя ни към Европа. Мониторинговия доклад на Европейската комисия ще маркира направеното и оставащата ни работа до присъединяването ни към Европейския съюз. Част от работата, която ни предстои да свършим заедно, е работата по борбата с корупцията.

Няма да повтарям колко важна  е борбата с корупцията за европейската ни интеграция и как тя трябва да е приоритет за всички администрации. Това е известно клише. Вместо това ще кажа няколко думи за собственото ни общество, за нашите съграждани.

Борбата с корупцията, уважаеми колеги, е нещо което трябва да направим за самите себе си. Ние живеем в България, нашите семейства живеят в България, нашите деца и внуци ще живеят в България. Заради тях ние трябва да изградим една честна и ефективна администрация, в която няма да има място въпрос като “И какво ще правим сега?”.

Корупцията, уважаеми дами и господа, вирее там, където институциите са слаби и неефективни, където няма правила, където хората се обръщат на другата страна и се правят, че не забелязват нищо. Корупцията вирее там, където има чувство за безнаказаност. И това са точно проблемите, които ще решим заедно през следващата една година. Предстои ни, уважаеми колеги, да докажем, че:

Институциите ни могат да са силни, ефективни и в подкрепа на гражданите. Че те могат да формулират и провеждат политика и че те могат да предоставят услугите, от които хората се нуждаят – бързо и качествено. Тук ще кажа няколко думи за превенцията на корупцията. Мисля че всички ще се съгласят, че е много по-добре едно престъпление да не се случи, отколкото след като то бъде извършено и обществото е вече увредено да тръгнем да търсим и наказваме извършителя. Предстои ни много работа в тази сфера. Тук е основното ударение и на новата програма за противодействие на корупцията за 2006 година. Ще засилваме вътрешния контрол, прилагането на правилата на професионалната етика ще стане част от ежедневието на администрацията.

Всички наши съграждани трябва да усетят промяна в  общуването си с администрацията. Да осъзнаят, че старата непредсказуемост на администрацията вече я няма. Че те получават това на което имат право – и никога няма да получат това, на което нямат право. Необходими са ни силни институции, които да могат да бъдат в служба на гражданите.

Трябва да се научим да пишем, приемаме и спазваме правила. Без писани правила за всичко, което се случва в администрацията няма да успеем да постигнем предсказуемостта и доверието, от което се нуждаем. Само когато всеки в администрацията знае какви са конкретните му задължения, само когато всички процедури са описани на хартия, ще може да видим кой си върши работата както трябва и кой не.

Трябва да докажем на хората, че когато те ни информират за корупция, ние действаме. Тук включвам и това те да получават бърза информация какви мерки сме предприели; и това тези мерки действително да се реализират и да се увеличи рязко броят на дисциплинарните производства на нарушение на професионалната етика. Предстои ни да свършим доста работа, и за да може хората, които информират за корупция и злоупотреби да не се страхуват за работата си и за бъдещето си. През следващата година ще предложим изменения в законите, с които да забраним всякакво преследване на служители, които информират своите висшестоящи, а след тях – и обществеността за случаи на корупция. И накрая – трябва високо и ясно да кажем: Демокрацията означава и носене на индивидуална отговорност. Всеки гражданин има дълг към страната си. И малка част от този дълг е не си затваря очите пред корупцията, да не участва в нея и активно да и се противопоставя.

Уважаеми дами и господа, не мога да не кажа няколко думи и за наказателното преследване на корупцията. Време е всички да поемат отговорността си в тази област. Всички знаем, че корупцията е трудна за доказване. Че тя е тайна сделка, от която и двете страни имат интерес. И всички знаем, че това не е пречка тя да бъде преследвана в страните от Европейския съюз. Да не би техните закони да зачитат по-малко правата на човека от нашите? Или при тях подкупа да се дава в присъствието на свидетели?

Цялото общество очаква да види наказаните за корупция – политици, служители в администрацията, но и бизнесмени, и обикновени нарушители на правилника за движение по пътищата, които предлагат подкупи на пътни полицаи. Има, разбира се, наказани, но техният брой все още е неприемливо малък за мащабите на това явление. Приканвам колегите си от съдебната власт да изясним веднъж завинаги каква е причината за това обществото ни да смята, че корупцията е ненаказуема. Нека да се съберем и да видим какво ни пречи. Да решим този проблем – бързо – и да покажем на съгражданите ни, че у нас наистина има справедливост. Иначе няма да убедим никого в сериозността на намеренията ни.

Бих искал да пожелая успех на всички вас в тази трудна работа – сигурен съм че ще успеем!

Благодаря ви за вниманието!



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.