Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
15-12-2010

ЕП не постигна съгласие относно единното разрешително за пребиваване и работа

Депутатите в Европейският парламент не постигнаха съгласие по проектозаконодателството за т.нар. "единно разрешително", което има за цел да облекчи процедурите за получаване на разрешително за пребиваване и работа в ЕС от граждани от трети страни, съобщава пресслужбата на ЕП. В предложението беше предвидено те да имат равни права с гражданите на ЕС в редица отношения, с цел да се избегне експлоатацията на чужда работна ръка.

След като серия от изменения на законодателството бяха одобрени, мнозинството от депутатите взе решение да не подкрепи крайния резултат поради различни причини. Така в крайна сметка промененото предложение бе отхвърлено с 306 гласа "за", 350 "против" и 25 "въздържали се" и текстът ще бъде върнат за преразглеждане от парламентарните комисии по граждански свободи и заетост.

Идеята на директивата, която върви заедно с т. нар. "синя карта" за привличане на висококвалифицирани имигранти, е да облекчи законната имиграция във връзка с нуждите на европейския пазар на труда. Целта е да се опростят административните изисквания за гражданите на трети страни, като им се даде възможност да получат разрешително за работа и пребиваване посредством една-единствена процедура и по този начин те да получат статута и правата на законни имигранти за пребиваване и работа в ЕС.

Основните точки в дискусията между политическите групи бяха обхватът на законодателството, равнопоставеното третиране на гражданите на трети страни и тези на ЕС, както и възможността държавите членки да издават допълнителни документи към разрешителното.

Проектозаконодателството няма да се прилага по отношение на граждани на трети страни, които вече са получили постоянен статут на дългосрочно пребиваващи, на бежанци, както и към самостоятелно заети работници, вътрешнокорпоративно трансферирани служители или сезонни работници.

По-голямата част от депутатите, начело с докладчика Вероник Матию (ЕНП, Франция), заеха позицията, че спрямо мнозинството от дългосрочно пребиваващите и бежанците вече се прилагат правилата на ЕС, а останалите категории трябва да бъдат включени в специални европейски директиви. От своя страна, групата на С&Д представи изменения (които бяха отхвърлени), за включване на вътрешнокорпоративно трансферирани служители, сезонни работници и бежанци, с мотива, че тази стъпка би създала работна сила "на две скорости".

Проектозаконодателството също така предвижда, че работниците от трети страни ще имат същите права по отношение наемането на работа (социално осигуряване, образование и обучение), както и гражданите на държавите членки. Според изменения текст обаче държавите членки ще могат да ограничат някои от тези права.

Една от представените поправки засяга възможността държавите членки да въвеждат допълнителни документи за пребиваване. Когато тази поправка бе одобрена, групата на АЛДЕ гласува против текста в крайното гласуване.

Докладчикът Матию изрази разочарованието си след вота, че след една година на преговори не се е стигнало до законодателство за равнопоставено третиране на работници от трети страни в ЕС. "Това законодателство ще позволи по-добро управление на миграционните потоци. То има за цел да заличи различията между държавите членки с оглед на процедурите за работа и пребиваване и относно достъпа до права на граждани на трети страни, работещи законно в ЕС", заяви депутатът.  



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.