Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
07-01-2011

Унгарското председателство на ЕС повтори, че влизането на България и Румъния в Шенген е главен приоритет

„Унгария ще предостави всичката нужна помощ на България и Румъния за присъединяването им към Шенген възможно най-бързо", това заяви унгарският министър на вътрешните работи Шандор Пинтер в изявление, разпространено от унгарското председателство на ЕС вечерта в четвъртък. Един от главните приоритети на унгарското председателство е бързото влизане на Румъния и България в Шенген.

„Оптимист съм, няма такова нещо като загубена кауза", е заявил Пинтер на международна пресконференция на 5 януари в Будапеща. Репортер е поискал от Пинтер да коментира скорошните изявления на Франция и Германия, че не виждат шанс България и Румъния да се присъединят към Шенген в близко бъдеще.

В отговорът си министърът е посочил, че двете страни са положили много усилия в подготовката за влизане в Шенген и изпълняването на необходимите критерии, предишните оценки са били положителни и българските и румънските власти ще поправят отбелязаните недостатъци. „Експертите от страните-членки ще публикуват мнението си в края на януари, когато досието ще бъде изпратено на Съвета на министрите за политическо решение относно влизането на България и Румъния в Шенген на основа на техническия преглед на досието", е посочил министърът.

„Свързаната процедура е ясно определена: всички страни от Шенген трябва да постигнат консенсуспо въпроса и да гласуват за приемането на България и Румъния. Ако не бъде достигнат 100 процентов консенсус, двете страни няма да се присъединят към шенгенската зона. Смятам, че най-малкото, което трябва да постигнем преди края на юни, е формулирането на политическа декларация, която определя задачите, които двете страни трябва да изпълнят, заедно с крайни срокове, за да се промени становището на Франция и Германия", е заявил Пинтер.

Един от главните приоритети на унгарското председателство е бързото приемане на Румъния и България в Шенгенската зона и Унгария ще направи всичко по силите си това да стане. Пинтер е подчертал, че унгарското председателство възнамерява да предаде факела на Полша с решен в полза на България и Румъния въпрос за влизането им в Шенген.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.