Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
16-02-2011

Дебати за СРС в ЕП

При почти празна зала вчера в ЕП протекоха дебатите за скандала с телефонните подслушвания в България. Левица и либерали от една страна и десница от друга се замерваха с данни за случаите на подслушвания и какъв процент от тях се използват реално в съда. Над половината от изказалите се общо 23-ма депутати бяха български евродепутати, информира БНТ.

В рамките на един час, много късно вечерта, 23-ма евродепутати опитаха да насочат вниманието към България. Празна зала, но не малко емоции. Замeстник-председателят на социалистите Ханес Свобода хвърли пръв ръкавица към правителството на ГЕРБ.

"Честно и пропорционално ли е само 2 % от подслушаните разговори да отиват в съда и едва 1 % да служат за крайни присъди? Честно ли е послушаните разговори да се филтрират от вътрешното министерство? Защо не всичко се дава на магистратите, защо МВР ще преценява кое е годно. И какво прави министърът с неизползваните разговори?" попита Свобода.

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев отговори, че това не е вярно и че над 30 до 40 % от подслушаните разговори се използват в съда. Колежката му Мария Неделчева пък оспори твърдението, че няма контрол върху използването на СРС, защото ГЕРБ закрило бюрото, предназначено за тази цел:

 "Колеги, искам да припомня, че това бюро никога не е функционирало. И още повече, че в първоначалната си идея, този орган е създаден в рамките на изпълнителната власт. Нужно ли е да напомням, че България е парламентарна република и именно в уважение на демократичните институции и конституция бе създадена специализирана подкомисия за осъществяване на парламентарен контрол и наблюдение на процедурите по разрешаване на прилагането и използване на СРС."

В крайна сметка, тъй като дебатът започна с питания към ЕК, комисарят Андрис Пибалгс каза, че българските закони отговарят на европейското законодателство и че българските власти са реагирали на скандала както се очаква.

 "Комисията научи, че българските власти са предприели необходимите стъпки, за да проверят законността на СРС, както и да установят дали информацията, публикувана в пресата, е резултат от злоупотреба с власт при използването на СРС."

Дебатът късно снощи беше доминиран от изказвания на български евродепутати, проведе се при почти празна зала и остави впечатлението за една чисто българска дискусия, коментират от БНТ.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.