Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
24-02-2011

Ван Ромпой и Борисов обсъдиха Шенген и финансовата криза

Поздравявам българското правителство за икономическата координация и фискалната дисциплина. Страната ви прави усилия да стабилизира ситуацията. Тя достига повратната точка и с очаквания растеж от 2,5% от БВП за 2011 и дори 3,7% за 2012 г. тя отбелязва значителни успехи. Цифрите за платежния баланс и бюджетният дефицит показват чувствително подобрение в сравнение с преди няколко години."

Това каза председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой след среща с българския премиер Бойко Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Двамата проведоха среща на „четири очи" и обсъдиха икономическата политика на България като член на ЕС, присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство, Източното партньорство и членството на България в механизма за обменния курс.

„Впечатлен съм от икономическите резултати и големия напредък, който България е постигнала в периода между двете ми визити в София.Благодаря за Вашия важен принос към работата на Европейския съвет и към моята работа като председател на Съвета", каза още след срещата Ван Ромпой. По думите му България, както и другите страни, които не са членки на Еврозоната, ще бъде поканена да участва в консултативния процес по новите инициативи за икономическа координация.

Председателят на ЕС поздрави българското правителство и за усилията, които е положило и за решимостта да постигне целите за влизане в Шенген. Според Ван Ромпой присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство, при пълно изпълнение на всички изисквания, си остава приоритет на унгарското председателство.

Премиерът Бойко Борисов от своя страна увери госта си, че в момента България опазва външната граница на ЕС по начин, който може би е най-добрият в Европа и присъединяването на страната ни към Шенген тази година няма да ни отпусне, а ще ни насърчи още повече да спазваме ангажиментите по опазване границата на съюза. „Имиграционният натиск, който се очаква, ще бъде допълнителна тежест на българската държава, но ние ще се справим със своите структури и с увеличения щат на Гранична полиция, и се надяваме това да бъде толерирано при взимането на решение от ЕС", заяви още премиерът. Той изрази надежда, че на съвета през юни, когато ще се решават проблемите за интеграцията на ромите, ще бъдат отчетени българските усилия по този въпрос.

Пред Ван Ромпой Борисов подчерта мерките, които страната ни е предприела за финансовата дисциплина и икономическата стабилност и бъдещите намерения на правителството за въвеждане на т.нар. пакт за финансова стабилност. „Уверявам ви, че това, което правим в момента, е добро за Европа и ще продължим по този път", беше категоричен министър - председателят.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.