Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
01-03-2011

Германия опровергава Цветанов за Шенген

Берлин опроверга българския коментар за Шенген и потвърди, че не е променил позицията си спрямо българското членство. Това става ясно от писмо на германското вътрешно министерство до Дойче Веле.

Текстът на писмото противоречи до голяма степен на казаното от българския министър Цветан Цветанов след петъчното заседание на вътрешните министри от ЕС в Брюксел. Според него само Франция запазва съмненията си по отношение на България и продължава да държи на политически критерии като борба срещу корупцията. Така ли е наистина?

Берлин продължава да застъпва позицията, че България ще влезе в Шенген, когато изпълни не само техническите условия, но и постигне значителен напредък в борбата срещу корупцията и организираната престъпност, както и при реформата в правосъдието. Това става ясно от писмото на германското вътрешно министерство в отговор на въпрос на Дойче Веле. Мерило за искания напредък ще бъде мониторинговият доклад на Европейската комисия през юли, заяви в телефонен разговор един от говорителите на министерството.

В официалното писмо се казва: "Влизането в Шенгенското пространство и премахването на контрола по вътрешните граници е огромна крачка със значителни последствия. Затова не става дума само за изпълнение на Шенгенските критерии като технически процес, но и за отстраняване на слабите места в областта на правосъдието, както и постигане на напредък в борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

Като се има предвид влиянието им върху администрацията по границите и Шенгенската информационна система, това може да доведе до тежки последици за вътрешната сигурност на ЕС. Така че тези слабости са повод за опасения и предизвикват скептицизъм по отношение на прекалено бързото присъединяване към Шенген", се казва в писмото на германското вътрешно министерство до българската редакция на Дойче Веле.

В този смисъл промяна в германската позиция след срещатата на вътрешните министри от ЕС от края на миналата седмица няма. "Условието за реформа в правосъдието и ефективна борба срещу корупцията остава", потвърди и един от говорителите на германското вътрешно министерство в телефонен разговор с радиото.

По време на срещата на вътрешните министри Германия е предложила изработване на механизъм за поетапно присъединяване към Шенгенската зона. Според добре осведомени източници в Брюксел Берлин признава, че осъществяването на тази идея няма да е технически лесно, но пък подчертава, че промените в механизма на прием в Шенген се налагат от политическа гледна точка. Германия е била подкрепена от Франция, Швеция и Австрия.

Според източници от Брюксел Германия е направила това предложение в рамките на дебати по въпроса колко трудно би било изключването на дадена държава от Шенгенското пространство, ако тя нарушава правилата му. В този смисъл, ако исканите промени за членство, включително поетапният прием, засегнат България, то въпросът е дали това ще улесни приема на страната. Или пък ще се стигне до нов мониторингов процес - този път за Шенген?

Остава утехата, че по време на заседанието на европейските вътрешни министри от миналия петък Полша, Чехия и Словакия са заявили, че за България и Румъния трябва да важат същите критерии за членство в Шенгенската зона, които са важали и досега.  решението за разширяване на зоната се взема единодушно от всички страни, членуващи в нея.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.