Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
18-04-2011

Клод Геан: Освен технически, има и политически критерии за Шенген

„Франция смята, че България е призвана и трябва да се присъедини към Шенгенското пространство. Въвели сте схеми за контрол по външните граници на Европейския съюз, които са изключително резултатни. Положили сте и усилия от политически характер, като сте изменили голяма част от законодателството и това ще ви даде възможност да поемете ролята, която ще ви бъде поверена в рамките на Шенген". Тази оценка даде френският министър на вътрешните работи, отвъдморските територии, териториалните общности и имиграцията Клод Геан, който беше на работно посещение в София, предаде правителствената пресслужба.

По време на срещите си с министър-председателя Бойко Борисов и с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов той получи информация за техническата готовност на страната ни за присъединяване към Шенген, както и за готвените промени в законодателството. Днес министър Геан посети и сградата, в която ще бъде настанен специализираният съд. „Това са много сериозни реформи, които ни карат да гледаме с уважение на направеното от българското правителство", подчерта Геан на пресконференция в Министерския съвет.

Той изрази пълната си увереност, че България изпълнява техническите критерии за присъединяване към Шенгенското пространство, но призна, че ще има и оценяване с политически характер, „защото продължава действието на механизма за сътрудничество и мониторинг", въведен през 2007 г. „Ние ще се опитаме да се възползваме от седмиците, които идват, за да говорим за тези условия, за начина, по който България е положила усилия, за да се впише в изискванията на ЕС. Мисля, че в рамките на този диалог ще можем да стигнем до окончателна оценка", каза Клод Геан.

Министър-председателят Бойко Борисов подчерта, че България и в момента изпълнява по-добре задълженията си от някои шенгенски държави. По думите му „ние целим влизане в Шенгенското пространство не само заради българските граждани, а да дадем сигурност и на целия ЕС".

Премиерът обобщи, че между България и Франция проблеми няма и във времето до мониторинговия доклад ще се постараем да покажем, че с промяната в законодателството, със създаването на специализирания съд страната ни ще бъде още по-надежден партньор в ЕС. Той покани също така френски офицери на българските ГКПП, за да се уверят в нивото на подготовката на нашите гранични полицаи.

На срещите днес бяха обсъдени взаимодействието в борбата с организираната престъпност и съвместното оперативно полицейско сътрудничество. Министър Геан посочи, че Франция винаги е получавала пълна подкрепа от България, когато е трябвало да се бори с престъпления с български произход. По думите му, днешната визита ще ускори процесите на взаимно доверие, които и сега са изключително продуктивни. 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.