Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
08-11-2005

ФРАНЦИЯ ОБЯВИ ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ

Дванадесет дни след началото на яростните сблъсъци между младежи от бедните предградия на френските градове и полицията правителството на Франция обяви, че въвежда извънредно положение в зоните на конфликтите, съобщиха световните медии. Мярката влиза в сила от 00.00 часа в сряда. Правителственият декрет вкарва в действие закон от 3 април 1955 г., приет по време на войната в Алжир.

Размириците тръгнаха от едно от бедните парижки предградия, където двама младежи от арабски произход загинаха от токов удар в трафопост, който избрали за скривалище от полицията. Вътрешният министър Саркози наля масло в огъня, като нарече метежниците хулигани. Беше отключена верижна реакция на насилие, която постепенно обхвана цялата страна. Започнало като спонтанен протест с палене на коли и разбиване на витрини, насилието във Франция, изглежда, е започнало да придобива по-организиран характер - полицията вече арестува няколко души за това, че в интернет и чрез SMS-и призовават за включване в бунтовете. Случайно или не коли и сгради започнаха да горят в Страсбург, Бордо, Дижон, Лил, Марсилия и Ница в неделя срещу понеделник, коли бяха палени и в Берлин и Брюксел. Вчера към горящите райони се присъединиха и Тулуза, където беше подпален автобус, северните квартали на Лил, където беше запалена детска ясла. В Нор Па дьо Кале и района на Пикардия, северно от Париж, обект на вандализъм станаха две училища. Изгорели са 1173 автомобила, а силите на реда са арестували 330 души.

В тази ситуация президентът Ширак обяви, че е решил да използва закона за извънредното положение, но подчерта, че въвеждането на полицейски час е било "необходимо за ускоряване на възстановяването на спокойствието" в бунтовните предградия. След Алжир законът е бил прилаган само още веднъж - в Нова Каледония през 1984-1985 г., припомня "Нувел Обсерватьор". Медията публикува текста, според който извънредното положение може да се прилага само 12 дни. Срокът му може да се продължи от парламента. Действието на мярката обаче автоматически се прекратява 15 дни след като правителството подаде оставка или парламентът се разпусне.

Обявяването на извънредно положение се решава от префектите. (Префектите във Франция се назначават от президента по предложение на премиера и вътрешния министър. Те са представители на държавата в департаментите и регионите и осъществяват връзката между централната власт и местните органи на самоуправление.) Според закона префектът може да "забрани движението на хора и коли", "да забрани престоя на всички, които предприемат акции срещу силите на реда", да наложи зона на сигурност, където се ограничава присъствието на хора, и да конфискува всякакъв вид оръжие. Законът дава право също така да бъдат извършвани обиски по къщите, включително и през нощта, и затварянето на обществени и културни сгради. Законът все пак няма да бъде прилаган напълно, тъй като няма да има ограничение на пресата, нито намеса на армията, подчертава "Либерасион".

Междувременно турският премиер Тайип Ердоган предупреди турците, живеещи в Европа, да се въздържат от участие в действия, подобни на тези, обхванали Франция в последните седмици, съобщи Ройтерс. "Призовавам 4.5-те милиона турци да проявят разум и зрялост. Разрушенията и палежите не са начин за защита на човешките права", заяви Ердоган.

Правителствените мерки за излизане от кризата

Въвеждане на полицейски час и увеличаване на полицейското присъствие "навсякъде, където това е необходимо".

Образователна реформа, която дава възможност на младежите след 14-годишна възраст, които нямат вкус и желание да учат, да усвоят някаква професия, преди да напуснат училище. Трикратно увеличаване на стипендиите за такива деца.

Ремонт на сградите в предградията.

Допълнително финансирането на асоциациите, които помагат на хората от тези предградия.

Увеличаване властта на кметовете.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.