Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
20-09-2011

Гърция, ЕС и МВФ продължават с преговорите за следващия транш

Гърция ще продължи преговорите с Международния валутен фонд (МВФ) и ЕС във вторник. Атина бе предупредена да съкрати разходите, за да получи следващия транш от спасителния пакет и да предотврати фалита в началото на октомври, съобщава АФП.

Както по-рано Портал Европа ви съобщи гръцкият министър на финансите Евангелос Венизелос проведе телефонна конференция в понеделник с представители на МВФ, ЕС и Европейската централна банка (ЕЦБ). Венизелос представи допълнителните мерки, които Атина е предприела, за да изпълни условията за получаване на финансовата помощ.

„Утре сутринта, екип от технически експерти, които вече са в Атина, ще даде подробности относно някои данни, които бяха обсъдени по време на конференцията. След това ще бъде проведена още една телефонна конференция във вторник по същото време", съобщи гръцкото министерство на финансите.

МВФ критикува Гърция, че губи време и изостава с изпълнението на бюджетните цели. ЕК призова Атина да се приложат необходимите бюджетни съкращения и реформи.

Предупрежденията на МВФ и ЕС са силен сигнал, че одиторите не са готови да одобрят следващия транш от спасителната помощ за Гърция.

От своя страна Атина сигнализира, че без заемите, възлизащи на 8 млрд. евро, ще бъде принудена да обяви фалит в началото на следващия месец.

Представителят на МВФ в Атина Боб Траа прогнозира, че страната ще се възстанови от икономическата криза през 2013 г. „Приватизацията изостава, защото политиците не могат да се споразумеят как да я осъществят. Ако продължавате да чакате.....страната ви ще фалира", предупреди Траа.

Разпространяват се слухове, че Гърция рискува не само да обяви банкрут, но и да напусне еврозоната. Тази възможност ще създаде хаос. Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози отрекоха, че Атина ще напусне еврозоната.

На фона на тези събития в Гърция може да се проведе референдум относно оставането на страната в еврозоната, съобщава „Ройтерс". Страната се надява, че подобно гласуване може да подкрепи правителство да продължи усилията за съкращаване на разходите.

Премиерът на Гърция Георгиос Папандреу обмисля възможността за провеждането на референдум, тъй като одиторите оказват голям натиск над Атина. ЕС, МВФ и ЕЦБ настояват за по-бързо съкращаване на разходите, а в същото време гърците ежедневно провеждат мащабни протести срещу строгите икономии.

Законопроект ще бъде представен за обсъждане в парламента през следващите дни.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.