Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
30-03-2012

ЕК дава стартов сигнал за европейските граждански инициативи

Неделя бележи началото на европейските граждански инициативи. От този ден нататък един милион граждани от цяла Европа могат да се обединят по въпрос, който е важен за тях, и да поискат от Комисията да намери решение за него, съобщава Рапид.

Заместник-председателят на Европейската комисия Шефчович заяви: „Радвам се, че след упорития труд и след като чакаха толкова дълго, европейците най-после ще могат да започват граждански инициативи, като поискат регистрирането им на уебсайта на Комисията. Лично аз нямам търпение да се запозная с идеите на гражданите.

„Това е безпрецедентно разширяване на демокрацията с гражданско участие. Гражданите разполагат с мощен инструмент за определяне на програмата с актуални теми. Надявам се, че това ще насърчи и изграждането на истински европейски „демос", тъй като гражданите се събират от различни точки в Съюза, за да обсъдят въпроси, които са важни за всички тях."

Регистрирането на инициативи е ключова първа стъпка в процеса. Искането трябва да бъде отправено от граждански комитет, съставен от поне седем граждани на ЕС, които пребивават в поне седем различни държави - членки на ЕС.

Когато бъде регистриран, комитетът ще разполага с 12 месеца, за да събере необходимите подписи от поне седем държави членки. Прагът за отчитане на една от тези седем държави членки се определя на 750 пъти броя на членовете на ЕП за тази държава членка. Всяко лице на възраст, на която има право да гласува на избори за Европейския парламент (понастоящем тази възраст е 18 години във всички държави членки, с изключение на Австрия, където е 16 години), може да подкрепи дадена инициатива.

Броят на подписите в подкрепа се удостоверява от компетентните органи в държавите членки. След това Комисията трябва в тримесечен срок да разгледа инициативата и да вземе решение за по-нататъшни действия. Тя ще се срещне с организаторите, за да могат да обяснят в по-голяма дълбочина въпросите, повдигнати в тяхната инициатива. Организаторите ще имат също възможност да представят своята инициатива по време на публичното изслушване, организирано в Европейския парламент.

След това Комисията ще приеме съобщение, в което обяснява своите заключения във връзка с инициативата, евентуалните действия, които възнамерява да предприеме, и мотивите за тях.

Европейската комисия работи усилено, за да опрости максимално процеса за гражданите, като същевременно осигури необходимите предпазни мерки, за да не се регистрират инициативи, с които явно се злоупотребява и които очевидно са неоснователни, пораждат безпокойство, са в разрез с европейските ценности или не попадат в обхвата на правомощията на Комисията. Предприети са и мерки за гарантиране на добрата защита на данните на лицата, подкрепящи инициативите.

Европейската гражданска инициатива бе въведена с Договора от Лисабон. Чрез нея един милион граждани от поне една четвърт от държавите - членки на ЕС, имат право да приканят Европейската комисия да направи предложения за правни актове в области, в които тя има правомощия за това.

Регламентът, с който се уреждат европейските граждански инициативи, бе приет на 16 февруари 2011 г. Въпреки това по искане на държавите членки, които се нуждаят от време, за да създадат механизми за сертифициране на подписите, гражданите могат да започват европейски граждански инициативи едва от 1 април 2012 г. 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.