Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
09-07-2013

ЕК ще направи устен доклад за България през юли

Ще има устен юлски доклад за България и за Румъния, съобщи във вторник вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова. Тя допълни, че изнасянето на доклада е включено в официалния дневен ред на заседанието на работната група в Съвета на ЕС на 18 юли, съобщава Медиапул.

На практика това е втория устен доклад, който Европейската комисия изнася пред Съвета на ЕС през тази година. Първият бе през февруари, когато ЕК направи обзор на множество скандални кадрови назначения на ключови постове в съдебната система и Конституционния съд (КС). Те бяха извършени с пряката и косвената намеса на тогавашните управляващи от ГЕРБ.

Обсъждан на европейско ниво тогава бе изборът на Венета Марковска в КС, излъчването на харесвания тогава от ГЕРБ Сотир Цацаров за главен прокурор и уволнението на съдия Мирослава Тодорова.

Напрежението върху управляващите бе допълнително засилено от призивите на Германия и Франция към България да се откаже от олигархичния модел на управление.

"Начинът да покажем, че посланиците не са прави, е с действията ни в интерес на гражданите, а не в интерес на отделните партии", коментира Златанова по повод писмото на двамата посланици. По думите на вицепремиера само и единствено с консенсус по най-важните въпроси за страната може да се обори това, което твърдят посланиците в писмото си.

В началото на годината България едва се размина с извънреден официален доклад, след като ЕК предупреди, че това е напълно възможно. През юли се очаква устният доклад на ЕК да включи и приноса на новите управляващи с излъчването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, както и непрестанните скандали с подслушването.

"Очакваме и фундаменталната реформа в съдебната система. Това, което според нас трябва да се направи, е в посока независимост, ефективност, отчетност и почтеност на съдебната система", каза говорителят на ЕК Марк Грей през февруари при предния устен доклад. До 18 юли нищо от това не се е случило. Липсва дори и заявка да се работи по тези въпроси. В края на година ЕК ще излезе и с официален писмен доклад за напредъка на страната в борбата с корупцията по високите етажи на властта и в съдебната реформа.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.