Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
01-02-2006

ЖОЗЕП БОРЕЛ: “ЛИПСВА ОБЩА ВИЗИЯ ЗА ЕВРОПА”

На 31 януари и 1 февруари националните депутати от 25-те страни членки и държавите кандидат членки се срещнаха с членовете на Европейския парламент, за да обсъдят напредъка по Лисабонската стратегия и превръщането на Европейския съюз в най-конкурентната и динамична икономика в света до 2010 г. Това беше втората междупарламентарна среща на тази тема.  Това съобщиха от Прес-службата на Европейския парламент.

В речта си пред депутатите, председателят на Европейския парламент Жозеп Борел заяви, че ситуацията в Европа днес изглежда много по-сложна и предизвикателствата са много по-сериозни отколкото преди една година, когато се състоя първата среща с националните парламенти. Борел напомни за проблемите с Европейската конституция и подчерта, че липсва обща визия за Европа. "Все още сме впримчени в национални си интереси," каза той и даде за пример настоящата "война с ДДС, която вкарва Европа в безизходно положение". Председателят на ЕП подчерта, че с бюджет от 1,045% от европейския БВП не е лесно да се отговори на предизвикателствата пред съюза. Участниците в срещата призоваха за повече средства за изследвания, развитие и образование. Австрийският федерален канцлер Шусел каза, че има малко място за маневри след постигнатото споразумение по финансовите перспективи. Той добави, че позициите на Германия и Швеция са се променили значително през декември. Според него, сегашният модел на финансиране на ЕС с 90% от националните бюджети не е правилен и призова за "дебат за собствени средства" в името на силна Европа.

Борел отбеляза, че въпреки очакванията за по-висок растеж от 2,1% тази година в сравнение с миналата, той ще остане по-нисък от прогнозите за растежа в САЩ. Нивото на безработица ще бъде около 8,8% през 2006 г. Шусел съжали, че ЕС е далече от постигането на целта от 3% за изследвания и развитие (около 2% за 2006 г. в сравнение с 2,9% в САЩ и 3% в Япония).

Председателят на Европейския парламент подчерта, че Лисабонската стратегия трябва да е интегрална част от дебата за бъдещето на Европа. Шусел се съгласи, че гражданите трябва да участват в диалога. "Ние можем да определяме целите, но хората трябва да вярват в тях," според Шусел. Той не се съгласи, че ЕС се справя зле, изтъкна положителните стани и припомни постиженията на съюза като например въвеждането на еврото и разширяването. Шусел призова за по-голяма хармония на политическо ниво.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.