Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
06-02-2006

ВЪНШНИ ПОМОЩИ ОТ ЕС ЗА ТРЕТИ СТРАНИ: РЕКОРДНИ НИВА ЗА 2005

През 2005 г. Европейската комисия е действала с рекордна скорост и ефективност с цел изпълняване на програмите, за да може парите да достигат до онези, които се нуждаят от тях. Резултатите показват стойността на реформите, въведени през 2001 г. за подобряване на начините, по които се изразходват средствата на Европейската комисия в помощ на трети страни. През 2005 г. бяха разпределени суми на стойност 6,2 млрд. евро, като сумата за предходната година бе 5,7 млрд. евро. Благодарение на реформите, Европейската комисия работи със средства, за които е поет по-ефективен ангажимент, който се отнася едновременно до вътрешните процедури, както и до осъществяването на самите програми. Сравнението между 2001 г. и 2005 г. показва, че поетите ангажименти са се повишили с 54 %, а плащанията – с 52 %.

Комисарят, отговорен за помощите от страна на ЕС (EuropeAid) и за външната политика на съюза Бенита Фереро-Валднер, даде следния коментар: “2005 г. бе рекордна по отношение на разпределянето на помощи от страна на ЕС. Резултатите от последната година показват изключително важната роля, която Европейската комисия играе в борбата за премахването на бедността, за популяризирането на мира и устойчивото развитие по света. Ние сме все по-ефективен и надежден партньор за развитие по целия свят. Нашият отговор спрямо природни бедствия като цунами, земетресението в Пакистан, са международно признати. Ние даваме съществения си принос за изграждането на по-стабилно бъдеще в Афганистан, Ирак и Палестинските територии, освен това помагаме на най-близките си съседи да организират по-добре своето управление и да изградят по-силни и проспериращи икономики.

Комисарят по развитието и хуманитарната помощ Луи Мишел изрази задоволството си по отношение на този напредък: “Това е най-високото ниво на плащане на средства в помощ на африканските, карибските и тихоокеанските страни. Той представлява конкретното доказателство за нашия ангажимент с цел премахването на бедността в Африка. Но ние трябва и можем да се справяме по-добре. През 2006 г. ще трябва да осъществим нашите обещания за увеличаване на помощите, да подобрим координацията сред европейските дарители, и да се концентрираме върху Африка.”



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.