Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
18-02-2006

ИЗТЕЧЕ СРОКЪТ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ОБЩЕСТВЕНАТА ПОРЪЧКА НА МВНР

Срокът за кандидатстване за обществена поръчка за консултанти заради "възможно забавяне на членството" приключи в събота, 18 февруари. Тогава изтече срокът за кандидатстване.

Обществената поръчка е формулирана така – “ускорена процедура на договаряне за възлагане на обществена поръчка за консултантски и посреднически услуги”, свързани с “ускоряване процеса на присъединяване на Р. България към ЕС от януари 2007 г.”

Както Портал ЕВРОПА първи съобщи още на 7 февруари, МВнР реши да даде 200 000 лв. за консултации заради възможно забавяне в ратификационната процедура на договора ни за присъединяване към ЕС.

Портал ЕВРОПА е поискал от МВнР още на 15 февруари, във връзка със засиления обществен интерес към случая, пълното описание на обекта на поръчката, техническото задание и изискванията към кандидатите.

До този момент в редакцията не са получени поисканите материали.

Днес, 18 февруари, външният министър на България И. Калфин обяви по Дарик Радио, цитиран от Агенция ФОКУС, следното: “Прави се и всичко по възможностите ни България да бъде представена в страните-членки на ЕС. Част от средствата, които се изразходват, са насочени към медиите в Съюза, но стремежът е тези средства да се влагат по най-рационалния начин. През следващата седмица МВнР ще публикува на своята Интернет страница информация за реализираните през миналата година проекти. Най-вероятно процедурите във Франция, Германия и Швеция по ратифициране на договора ни за ЕС няма да могат да приключат преди мониторинговия доклад. Но засега няма основание да се притесняваме, че заради процедурни срокове някоя от страните няма да може да приключи ратификацията до края на годината.”

Още на 7 февруари Портал ЕВРОПА съобщи:

Външното министерство спешно търси консултанти за “възникнали проблеми в някои от европейските държави” за ратифицирането на Договора ни за членство в ЕС. Срокът за кандидатстване е 18 февруари. Това става ясно от интернет - страницата на Агенцията по обществени поръчки. Аргументът на възложителя МВнР за избор на ускорена процедура на договаряне е, “... възникнали проблеми и възможно забавяне в ратификационната процедура на Договора (...) в част от европейските държави и в частност обвързването й с резултатите от Мониторинговия доклад на Европейската комисия.” Това са основанията на възложителите да изберат ускорена процедура. Възложителят пояснява, че не е възможно да се определят “достатъчно точно” техническите спецификации на поръчката, заради “трудностите при изчерпателно определяне на субектите, чието съдействие следва да се търси за увеличаване на подкрепата във всяка отделна /европейска/ държава”. От документите става ясно, че търсените от МВнР консултации и посредничество не са свързани с определена професия, както и че от кандидатите не се изисква да посочат имената и професионалната квалификация на своя персонал, отговорен за изпълнението на договора (т.е. даването на консултации и извършването на посредничество). Главен критерий за оценка на офертите е тяхната икономическа изгода, четем още в документацията. Обявлението за обществена поръчка и конкурсната програма за участие в процедурата е одобрено от Ивайло Калфин, вицепремиер и външен министър, и е с дата 3 февруари 2006 г.

Портал “Европа” припомня, че на 27 януари министър-председателят Сергей Станишев заяви: “Никоя държава не е заявявала, че има политически проблем за ратификация на присъединителния ни договор.” Според него с тези темпове процесът на ратификация на договора за присъединяване може да завърши до края на годината. ”Правителството полага добре планирани и целенасочени усилия за развитие на процеса на ратификация на договора от държавите на ЕС”, обясни тогава Станишев.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.