Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
21-03-2006

ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ СЕ ПРЕВРЪЩАТ В СПОРНА ТЕМА ЗА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

Диалогът в Европейския съюз за бъдещето на Западните Балкани започва да среща проблеми и силно се усложнява след смъртта на Милошевич, стана ясно след заседанието на Съвета по общи въпроси и външни отношения на ЕС, което се състоя днес в Брюксел. В заседанието участва и българският министър на външните работи Ивайло Калфин.

Започналото рутинно заседание, което трябваше основно да уточни детайлите в заключителния документ на предстоящия в края на седмицата Европейски съвет, е преминало доста напрегнато. Дискусията била съсредоточена върху изпълнението на Лисабонската стратегия, повишаването на конкурентността и увеличаването на заетостта. Изказани били доста резерви. На второ място, подробно била обсъдена Зелената книга за обща енергийна стратегия на Европейския съюз, по която също се водили спорове по някои от набелязаните шест основни приоритета. Ивайло Калфин изразил българската позиция по този документ и подкрепата на българската страна по общите му приоритети.

По отношение на Западните Балкани дискусията очертала сложна позиция, свързана с най-новите събития в региона. Изказани били надежди, че новото ръководство на Косово ще бъде прагматично и ще подкрепи международните усилия за решаване на проблемите в областта. Било посочено, че положението в Сърбия и Черна гора е твърде сложно след смъртта на Милошевич. Общото мнение било, че не се очакват сериозни сътресения, но обстановката е нестабилна. Важен елемент в европейската политика към Западните Балкани била общата позиция за облекчаване на визовия режим, особено за учащи.

На заседанието било обсъдено подробно и положението в Беларус след изборите и предварителния доклад на наблюдателите от ОССЕ, който констатира, че са извършени нарушения, използвано е насилие срещу опозиционните кандидати и като цяло изборите не отговарят на демократичните стандарти. По всяка вероятност трябва да се очаква да бъдат наложени санкции на Беларус, но участниците в заседанието изразили надежда, че те няма да засегнат беларуските граждани.

Друга деликатна тема бил близкоизточният мирен процес и по-специално подходът на ЕС и оказването на финансова помощ на палестинците. Министрите критикували решението на Европейския парламент да покани лидерите на Хамас за разговори и не се стигнало до яснота по въпроса как да се отнасят към представителите на Хамас и дали изобщо да им издават визи.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.