Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
21-03-2006

ПАРИЖ ОФИЦИАЛНО ПОТВЪРДИ, ЧЕ ЩЕ ЧАКА ДОКЛАДА НА ЕК ПРЕЗ МАЙ, ПРЕДИ ДА РАТИФИЦИРА ДОГОВОРА НИ ЗА ЕС

За първи път Франция официално потвърди, че ще чака доклада на Европейската комисия за напредъка на България през май, преди да ратифицира Договора ни за присъединяване към ЕС.

"Ще изчакаме доклада на Европейската комисия, който ще бъде обнародван през май. Разбира се, ще последваме неговото мнение. В очакване, мога да ви кажа, че административните процедури за ратификацията във Франция на Договора за присъединяване на България и Румъния са вече задействани, за да бъдем готови, когато дойде моментът. Мога да ви уверя, че Франция ще ратифицира Договора в полезното време, и - както ви го казах - очаквам доклада на Комисията."

Това са точните думи на министъра на външните работи на Франция Филип Дуст-Блази, които Портал ЕВРОПА получи в оригинал от Външното ведомство в Париж в отговор на специално наше запитване. (вж. френскоезичната версия на портал ЕВРОПА - бел.ред.)

Портал ЕВРОПА използва случая, за да благодари на Външното министерство на Франция за доброто сътрудничество по обмен на информационни материали за Европейския съюз.

Текстът на проектозакона за ратификация на Договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС не е депозиран в Националната асамблея на Франция, научи Портал ЕВРОПА по- рано днес. Текстът не е и в Сената.

Това каза за Портал ЕВРОПА Моник Попино от службата за европейска информация на френския парламент.

Днес Дуст-Блази се срещна с българския първи дипломат Ивайло Калфин във френската столица.

Портал ЕВРОПА припомня, че  на 15.02.2006 г. кабинетът на министъра по европейските въпроси Меглена Кунева разпространи информация, според която г-жа Кунева е получила в Париж “уверения от френска страна, че няма да има проблеми със своевременната ратификация на Договора”.


Портал ЕВРОПА припомня, че на 17 февруари наш дипломатически източник не се ангажира да посочи дата, когато ще завърши процедурата по ратификация – която според него няма да е кратка.

На въпрос на Портал ЕВРОПА, дали според него процедурата би могла да бъде ускорена във Франция чрез консултантски и посреднически услуги, за каквито МВнР на България е обявило обществена поръчка, източникът ни във френското Външно министерство отговори на 17 февруари така: “При предишната вълна на разширяване на ЕС с 10 нови страни-членки, една от държавите беше използвала лобисти и консултанти за Франция, но с по-различно формулирана мисия. Там целта просто беше подобряване на имиджа на страната. Освен това то беше просто PR – кампания и не беше обвързано с дати на ратификации.” Дипломатът коментира също: “Доколкото зная, до момента никоя друга държава, кандидатствала за членство в ЕС и с подписан договор, не е използвала механизми, отиващи по-далеч от PR. Струва ми се, че държавите се приемат според своите постижения. Би било жалко, ако се избере чуждестранен, а не български консултант.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.