Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
24-03-2006

ЗАМРАЗЯВАТ ЕВРОРАЗШИРЯВАНЕТО СЛЕД ПРИЕМАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ

Ангажиментът на ЕС към България и Румъния за приемането им ще бъде изпълнен през 2007 или 2008 година,потвърди Съветът на външните министри на 25-те.

Съветът на външните министри от ЕС, който заседаваше през изминалата нощ в рамките на срещата на върха на 25-те в Брюксел, отбеляза, че ЕС не може да се разширява по-нататък след приемането на България или Румъния, освен ако страните членки не одобрят нов договор.

Въпросът за евентуалното присъединяване на Турция засега не намира еднозначен отговор, а за държави като Украйна, Молдова и Грузия перспективата за приемане се отлага за неопределено бъдеще, отбелязва агенцията.

"Австрийското председателство искаше да се състои стратегическа неформална дискусия за това какви са границите на ЕС, как да се възстанови подкрепата на гражданите за разширяването и накрая, какво да се прави с Европейската конституция" - обясни анонимен европейски дипломат, цитиран от Ройтерс и БНР.

Целта на австрийското председателство е поне някои от тези въпроси да получат отговор на срещата на върха през юни, добави той.

Стана ясно също така, че през май европейските външни министри ще се съберат на неформална среща в Австрия, за да определят докъде ще стигат границите на съюза в бъдеще.

Ускоряването на консултациите ще позволи в по-близък срок да се внесе по-голяма яснота в процеса на разширяване и да се преодолее общественото безпокойство за приемането на още осем или повече страни членки.

Политиците смятат, че един евентуален дебат за бъдещето на ЕС би могъл да помогне за излизане от затрудненото положение след отрицателния вот за европейската конституция във Франция и Холандия.

В неформални разговори става ясно обаче, че дипломатите не възлагат големи надежди за оцеляване на конституцията предвид негативните обществени настроения, породени от процеса на разширяване.

Дебатите може да продължат дълго, предупреди полският външен министър Стефан Мелер.,br> Според друг участник, настоял за анонимност, дискусията е била доста хаотична и не особено задълбочена.

Лидерите на ЕС възнамеряват да прекратят договорения "период за размисъл" по конституцията на срещата през юни, но дипломати твърдят, че дебатите по нея ще бъдат възобновени сериозно едва след президентските избори през май 2007 година.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.