Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
07-04-2006

КАЛФИН Е НАЛОЖИЛ САМО АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ ПО СЛУЧАЯ "ШЕВЕС". ДИРЕКЦИЯ "УПРАВЛЕНИЕ НА СОБСТВЕНОСТТА" Е С НОВ ШЕФ

Административен пропуск, който не е нарушение на закона, е допуснат покрай договора с Шимон Шевес за лобиране за присъединяването ни към ЕС – каза външният министър Ивайло Калфин по време на парламентарния контрол в петък. Случаят е приключен, коментира той и посочи, че няма правни последици за България, “като дори не е сигурно дали обвиненията срещу Шевес са основателни”.

За допуснатия пропуск във вътрeшноведомствената организация на Министерството, Калфин е наложил административно наказание. Освен това той е издал заповед да му бъде предложено одобряване на вътрешната организация и процедурите по обявяване на конкурси и сключване на договори за обществени поръчки, така че да се гаратира тяхната прозрачност и пълната им законосъобразност – съобщава news.bg и допълва, че предстои в министерството да бъдат обсъдени исканите от Калфин предложения е се очаква той да издаде заповед, за да бъдат направени съответните промени.

Медиапул отбелязва, че от скандала със злополучния договор, без никаква санкция излиза заместник-министърът на външните работи и председател на ведомствената комисия за избор на консултант-лобист по Закона за обществените поръчки Любомир Кючуков. Единственият, който отнася административно наказание, е директорката на правния отдел на МВнР Радослава Кафеджиева, допълва Медиапул, като се позовава на самия Калфин, който е говорил и в кулоарите на парламента.

Калфин уточнил, че Кафеджийска е наказана не заради нарушени  процедури и закони, а защото е могло да бъде проявено повече внимание. Пред Mediapool Кафеджиева отказа да уточни в какво точно се изразява наказанието, само поясни, че то е по Закона за административните наказания.

Междувременно Портал ЕВРОПА научи, че от 2 дни Дирекция “Управление на собствеността” е с нов директор – Костадин Митев. Досегашният директор Димитър Маргаритов е напуснал по взаимно съгласие, каза той в интервю за Портал ЕВРОПА. От началото на март до началото на април той е бил в отпуск и поясни, че не е в течение с подробностите около договора с Шимон Шевес. Маргаритов каза, че се случва за първи път в практиката на МВНР, някой да се откаже от сключен вече договор. “Сегашният ръководител на Дирекцията, както и юристите и финансистите на министерството, би трябвало да са наясно с точната хронология на събитията по тази конкретна обществена поръчка – с това, какво точно се пише в заявлението за спиране на този договор по взаимно съгласие. Това са елементите, които съдържат точния отговор на въпроса за механизма на прекратяване на договора, следователно и това, дали трябва да бъде задържана гаранцията за изпълнение, или тя може да бъде освободена.” – каза Димитър Маргаритов пред Портал ЕВРОПА.

Според юристи, коментиращи Закона за обществените поръчки, близо 75 000 лв. би трябвало да са били внесени като гаранция за изпълнение на този договор при подписването му – на 13 март – от страна на Шевес.

Медиапул отбелязва, че ако Шимон Шевес беше отказал да се оттегли, министерството е щяло да се озове в много неприятната ситуация да изплаща солени неустойки за едностранното разваляне на договора, възлизащ на минимум 1,5 млн. лв.

Поне 50 договора за лобистки и консултантски услуги са сключили предишните правителства на обща стойност над 2 млн. долара. Това заяви Калфин в отговор на депутатско питане от ДСБ.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.