Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
25-04-2006

ВЪТРЕШНИЯТ ФИНАНСОВ КОНТРОЛ ПРОВЕРЯВА МВНР ЗА ШЕВЕС, ПО СИГНАЛ НА ПОРТАЛ ЕВРОПА

АДВФК се солидаризира с Портал ЕВРОПА и възложи проверка на обстоятелствата около договора с Шимон Шевес! Днес, 25 април, в редакцията се получи писмо от директорката г-жа Драганинска, с което това се потвърждава - възЛожена е проверка.

Писмото можете да видите тук - advfk.tif

В тази връзка Портал ЕВРОПА припомня новината си от 17 април:

Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол възлага да се направи проучване на договора с фирмата на Шимон Шевес и предоставя писмото на Портал ЕВРОПА на делегираните си вътрешни одитори в МВНР.

Това съобщи за Портал ЕВРОПА г-жа Димитричка Христова, Директор на Дирекция “Организация и координация на контролната дейност” в АДВФК.

Писмото ви ще бъде предоставено утре, в петък, на нашите делегирани одитори във Външното министерство, заедно със служебна бележка от нашата дирекция. Ще им бъде възложено да направят предварително проучване и да докладват в Агенцията” – каза г-жа Христова и поясни, че за да се пристъпи към проверка от държавния вътрешен финансов контрол, се извършва предварително проучване.

Агенцията се ангажира да държи Портал ЕВРОПА в течение с хода на проверката, за да бъде обществото информирано по този значим въпрос, както и за да се гарантира прозрачност на процедурите по възлагане на обществени поръчки.

Портал ЕВРОПА припомня, че беше първата българска медия, която съобщи, че Агенцията по обществени поръчки АОП не е информирана за евентуалното прекратяване на договора между МВНР и I J International Ink на Шимон Шевес. Още на 31 март заместник-външният министър Любомир Кючуков увери журналистите, че договорът се прекратява. Законът обаче изисква в 7-дневен срок за такова обстоятелство да бъде информирана Агенцията по обществени поръчки по надлежния ред.

На 13 април изпълнителната директорка на агенцията г-жа Миглена Павлова каза за Портал ЕВРОПА, че колегите й не са информирани за прекратяването на договор № 23 от 13 март 2006 г. с I J International, представлявано от едноличния директор Шимон Шевес за “ускоряване процеса на присъединяване на Република България към ЕС от 1 януари 2007 г.”

По-късно през деня “Хоризонт” също направи интервю с г-жа Павлова, която потвърди същото.

Още същия ден екипът на Портал ЕВРОПА внимателно проучи Закона за обществените поръчки и реши да информира за всички въпросителни около придобилия обществена значимост договор, и Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол.

На 13 април изпратихме писмо до г-жа Гинка Драганинска, директор на АДВФК, в което Портал ЕВРОПА предлага на Агенцията партньорство, съобразно нейните правомощия, за постигане на прозрачност в работата на българските институции. Писмото ни съдържа следните 9 въпроса:

1. Каква е точната хронология на всички стъпки по този договор – от момента на обявяване на обществената поръчка до днес?

2. Има ли нарушения на МВнР при действията, свързани с тази обществена поръчка?

3. Влизал ли е в сила този договор, при условие че не са били налице обстоятелствата предвидени за неговото сключване (представяне на свидетелство за съдимост), независимо от положените подписи от двете страни?

4. Ако договорът не е влязъл може ли да се счита оттеглянето на избрания изпълнител за отказ за сключване на договор? В този случай Възложителят следва ли да приложи разпоредбата на чл. 61, ал. 1, т. 3 от ЗОП и да задържи гаранцията за участие?

5. Какво от правна гледна точка представлява заявлението от страна на избрания изпълнител за оттегляне от изпълнение на договора?

6. На коя дата е ”прекратен” този договор, на какво основание и какви са правните последици за страните?

7. Спазен ли е 7-дневният срок, в който възложителят е длъжен да информира Агенцията по обществени поръчки за настъпилите промени във връзка с обществената поръчка – чл. чл. 5 и 18 от Правилника за прилагане на ЗОП?

8. Защо в договора и приложенията, раздадени на журналистите, не е упоменато, че има подизпълнител и има ли въобще?

9. Действително ли МВнР не е изплащало суми на изпълнителя след сключването на договора? Ако не е, това не представлява ли нарушение на договора, където е записано задължение за изплащане на авансова вноска в срок до 5 дни след подписване на договора?

На 17 април, с гордост и задоволство съобщихме, че АДВФК се солидаризира с нашите питания и възложи проверка на обстоятелствата около договора.

Още в деня, в който Портал ЕВРОПА изпрати писмото, Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол (АДВФК) сезира своите четирима вътрешни одитори, делегирани в МВНР. На 17 април ни казаха, че се подготвя служебната бележка, с която официално ще се изиска предварителната проверка по случая.

Делегираните вътрешни одитори в МВНР са четирима души. Работното им място е в самото ведомство, те са там от над 2 години и след 1 май предстои да станат негови служители.

Възможно е проверката да докаже, че МВНР не е спазило 7-дневния законов срок, в който е длъжно да информира със специални формуляри Агенцията по обществени поръчки (АОП) за т.нар. “обстоятелства” по договора – т.е. факта, че той е (или не е?) прекратен. От АДВФК зависи евентуалното налагане на административно наказание за просрочване на предвидения в закона срок.

Г-жа Димитричка Христова, Директор на Дирекция “Организация и координация на контролната дейност”, с която Портал ЕВРОПА комуникира неколкократно по случая през последните дни, е човекът, през когото минават всички одитни доклади.

В Централното управление на АДВФК няма одитори, които да извършват директно подобни проверки. Одиторите на Агенцията са по териториалните дирекции, където се извършват проверките. Ролята на Агенцията в този случай е организационно – координационна.

АОП може да бъде сезирана за евентуални нарушения единствено от заинтересовани страни по съответния договор, т.е. от участници в процедура по ЗОП. Когато интересуващият се е медия – като Портал ЕВРОПА – мястото за отправяне на сигнали и въпроси е именно АДВФК.

Сега АДВФК се намира в т.нар. “период на децентрализация”, т.е. ще има сериозни реорганизации на личния състав на институцията. Причината са два нови закона: Законът за вътрешния одит в публичния сектор и Законът за държавната финансова инспекция (който предстои скоро да бъде публикуван). Част от служителите ще се прехвърлят във вътрешно-одитни звена на министерствата (включително Външното), а останалите ще попълнят личния състав на новата Държавна финансова инспекция. Според новите закони, вътрешният одит ще се прави от служители към самите организации, в които са делегирани, а Държавната финансова инспекция ще извършва точно такива проверки, за които Портал ЕВРОПА сезира лично г-жа Гинка Драганинска.

В момента проверки не могат да бъдат възлагани, тъй като една част от одиторите ни ще заминат на 1 май към министерства, общини и т.н.” – казват от АДВФК и допълват: “Лош е периодът, в който се обаждате. Ние оставаме съвсем малко, хората отиват в цялата страна с протоколи, списъци, документи...” Юристи коментираха за Портал ЕВРОПА, че ако има някаква злоупотреба, свързана с констатация за имуществена отговорност, след 1 май тези одитори няма да могат да направят проверка, и пак Държавната финансова инспекция ще трябва да констатира съответната отговорност.

Портал ЕВРОПА се свърза на 13 април с един от вътрешните одитори на Агенцията в МВНР – г-жа Аглика Липчева. Тя каза, че в момента не се извършва проверка по договора с Шевес.

По принцип одиторите работят по предварително утвърдени планове, но директорът на АДВФК би могъл да нареди извършването на т.нар. тематична или извънпланова проверка по конкретна задача от голям интерес. Портал ЕВРОПА предполага, че по нашия случай ще се процедира точно по този начин.

Още хронология:

31 март: Портал ЕВРОПА е изпратил заявка за интервю с външния министър Ивайло Калфин. Отговорът от прес-службата е, че когато програмата на министъра му позволи това, той ще даде това интервю.

10 април: Портал ЕВРОПА е изпратил искане до прес-службата на МВНР да ни предоставят вътрешните правила по ЗОП и предложенията за промени, които външният министър обяви в парламента, че е изготвил. Отговорът на прес-службата е, че когато самата тя получи тези правила, ще ни ги предостави.

Анализ по темата вижте тук - в рубриката "Анализи" на Портал ЕВРОПА.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.