Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
26-04-2006

ДЕБАТЪТ ЗА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОПАРЛАМЕНТА СТАНА ПОЛИТИЧЕСКИ

Конфликт между евродепутати заради присъединяването: съпартийците на НДСВ и ДПС против ЕНП и социалистите

Групата на либерал-демократите в ЕП обвини Европейската народна партия, че "поставя под въпрос процеса на разширяване на ЕС". За повод е взето подготвеното от Елмар Брок (ЕНП) питане, на което ще се развие дебатът за напредъка на България и Румъния, който започва в 16 ч. наше време днес.

Според АЛДЕ (Алианс на либералите и демократите за Европа), Елмар Брок бил "враждебен към България и Румъния". Лидерът на АЛДЕ в ЕП Греъм Уотсън декларира, че по време на дебата ще се обяви против опитите на ЕНП "да задоволи национални политически интереси". 

Пред Портал ЕВРОПА българският евронаблюдател Димитър Абаджиев съзря в демарша на европейските либерали и демократи "неуспешна игра на управляващите в България партии. Тази игра е безполезна."

Анеми Нейтс от АЛДЕ (и бивш белгийски външен министър) разкритикува пред Портал ЕВРОПА свои колеги от крайната десница, крайната левица, Зелените и европейските социалисти, че стават все по-критични към разширяването на ЕС.

Механизмът на дебата е такъв: Оли Рен, комисарят по разширяването на ЕК, дава устен отговор, след което има разисквания между евродепутатите, накрая всяка политическа група представя своя позиция за датата на членството. Оли Рен чува това, и съответните позиции биват отчетени в мониторинговия доклад през май. Понеже ЕК е обещала да зачете позицията на ЕП, когато решава дали да има отлагане и клаузи.

Въпросите са зададени от трима души: двамата докладчици – Джефри ван Орден за България и Пиер Московиси за Румъния, и – председателят на Комисията по външни работи на Европарламента Елмар Брок. 

Ето въпросите:

- дали цялостния ритъм на реформите е такъв, че да са готови до 31 декември 2006 г.
- дали Европейската комисия е съгласна, че трябват по-решителни усилия за съд, корупция и престъпност.
-  какво означава на практика прилагането на предпазни клаузи, особено в областта на правосъдието и вътрешните работи.
-  дали ЕК обмисля система за непосредствен мониторинг (close monitoring system) през първите три години след присъединяването, когато могат да се задействат и предпазни клаузи.
- Какви са доводите "за" и "против" да се препоръча съответно през май и през есента дата за присъединяване и прилагане на предпазни клаузи или други мерки.

Портал ЕВРОПА припомня:

Прес-службата на ЕП обяснява, че Орден, Московиси и Брок припомнят член 39 от Договора за присъединяване на България и Румъния, според който в случай на сериозен риск една от двете държави да е очевидно неподготвена да отговори на условията за членство до датата на присъединяване на 1 януари 2007 г., Съветът може да реши, по препоръка на Комисията, датата на присъединяване да бъде отложена с една година. Евродепутатите питат дали цялостното съдържание, насоки и ритъм на реформите в двете страни е такъв, че да са готови за членство до 31 декември 2006 г. въпреки някои области, които изискват специално внимание. Те питат дали Европейската комисия е съгласна, че съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност са такива области, в които има нужда от по-решителни усилия и резултати от страна на България и Румъния.

Евродепутатите искат от Европейската комисия да обясни какво означава на практика прилагането на предпазни клаузи, особено в областта на правосъдието и вътрешните работи и дали ЕК обмисля система за непосредствен мониторинг (close monitoring system) през първите три години след присъединяването, когато могат да се задействат и предпазни клаузи. Членовете на ЕП питат ЕК за доводите "за" и "против" да се препоръча съответно през май и през есента дата за присъединяване и прилагане на предпазни клаузи или други мерки.

Авторите на питането припомнят обещанието на Европейската комисия и Съвета да зачетат позицията на Европейския парламент. Те цитират писмото до председателя на Европейския парламент Жозеп Борел от 7 април 2005 г., в което председателят на Европейската комисия Барозу казва, че ЕК ще се съобрази с мнението на ЕП за евентуалното налагане на отлагателната клауза преди да направи такава препоръка. По време на обсъждането на 12 април миналата година - ден преди одобрението на присъединяването на България и Румъния от Европейския парламент - председателството на Съвета също потвърди, че позицията на ЕП за прилагането на предпазни клаузи ще бъде взета под внимание.

Портал ЕВРОПА припомня: вчера докладчикът на Европейския парламент за България Джефри ван Орден каза, че предпазната клауза може би е необходима за България и добави, че решението за условията на наблюдение бъде взето по-късно и ще бъде съгласувано с властите в двете кандидат-членки. Междувременно заместник-председателят на групата на Партията на европейските социалисти (ПЕС) в Европейския парламент Ян Маринус Вирсма обяви пред Портал ЕВРОПА, че “защитните клаузи не са знак за липса на активност у правителството ни”. Социалистите в Европарламента ще решат дали България е готова за ЕС през 2007 г. в зависимост от доклада на Оли Рен, подчерта Вирсма.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.