Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
01-05-2006

РУМЪНИЯ СЕ ПРИСЪЕДИНЯВА ПРЕЗ 2007 Г., БЪЛГАРИЯ – ОТЛОЖЕНА ЗА 2008 Г.

  • Говорителят Цанчев: “Нямаме такава информация”
  • “Адевърул”: Европейските социалисти оказват натиск за навременно присъединяване, но Европейската народна партия изпраща противоречиви сигнали

В проекта за доклад на Европейската комисия, който ще бъде публикуван на 16 май, ясно се препоръчва присъединяването на Румъния на 1 януари 2007 г. и отлагането на България за 2008 г., пише днес букурещкият вестник “Адевърул”, като се позовава на дипломатически източници от Брюксел.

Българския текст на публикацията препечатваме от Агенция “Фокус”. Снимката е от "Адевърул". Оригинала можете да намерите тук.

Възможността за разделяне на двете кандидатки е предвидена в член 39 от присъединителния договор, като окончателното решение ще бъде взето от Съвета на ЕС през юни или най-късно през есента, пише вестникът.

България обаче притежава едно предимство в сравнение с Румъния - за отлагането на София е необходим консенсус в Съвета, докато Румъния може да бъде отложена с две трети от гласовете, припомня “Адевърул”. “Разделянето от България изобщо не е в наш интерес, тъй като това поставя проблеми в процеса на ратифициране на присъединителния договор”, каза държавният секретар в Министерството на интеграцията в Букурещ Леонард Орбан. В края на миналата седмица румънският външен министър Михай Ръзван Унгуряну каза пред български журналисти в София, че Румъния не е била разделена от България, когато е изоставала с много в присъединителния процес и че и сега не е моментът за разделяне на двете държави, които “заслужават да отидат заедно в европейското пространство”.

Румънският вестник пише още, че докато европейските социалисти оказват натиск за навременното присъединяване на София и Букурещ, членовете на Европейската народна партия изпращат противоречиви сигнали. Високопоставен представител от Европейския парламент заявил пред “Адевърул”, че председателят на Комисията по външни отношения на Европейския парламент Елмар Брок се срещнал наскоро с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Дурао Барозо и като посочил липсата на напредък в София, поискал запазване на румъно-българския тандем и индиректно настоял за отлагането и на двете държави.

Ако Европейската комисия препоръча отлагането на България за 2008 г., единственият шанс на Румъния да се присъедини през 2007 г., е да поиска разделянето на двете страни, смята “Адевърул”, цитиран от “Фокус”.

Портал ЕВРОПА припомня, че председателят на Комисията по външни работи на ЕП Елмар Брок призова еврокомисаря по разширяването Оли Рен “да запази натиска за реформи към България и Румъния”. Това се казва в прес-съобщение на сайта на групата на Европейската народна партия (ЕНП) след дебата в комисията за напредъка на двете държави, състоял се на 26 април. (виж рубриката "Анализи" - бел.ред.

“Бих желал за по-ясно артикулирано от Оли Рен изявление, за това как да се поддържа необходимият натиск за реформи в Букурещ и София в случай на положителна препоръка от ЕК за 1 януари 2007 като дата за присъединяване”, каза Брок по време на пленарния дебат в ЕП.

Брок допълни, че новото румънско правителство в частност е постигнало съществен напредък. “Все пак, важният въпрос е не само дали реформите са били започнати, но дали са осъществени”, каза Брок, цитиран в прес-съобщението на ЕНП.

Коментарът на говорителя на МВнР Димитър Цанчев пред “Фокус” е, “нямаме информация, че присъединяването ще бъде отложено”.

"Отникъде до нас такива сигнали не са стигнали", заяви Цанчев. “Клаузите са много ясно какви са – за да бъде взето такова решение за България трябва да има единодушно изразена позиция от всички държави-членки, а към момента има поне две държави, за които аз се сещам веднага, които ясно са заявили, че няма да подкрепят едно такова решение”, обясни Димитър Цанчев.

Той призова да не се правят големи заключения от написаното в един румънски вестник. “Има още 15 дни до оповестяването на доклада и тогава ще се види какво е написано в него”, допълни Цанчев.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.