Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
01-05-2006

МАГДА КРИСАН ОТ В-К "АДЕВЪРУЛ": "НЕ СЪМ ОЧАКВАЛА ЧАК ТАКАВА РЕАКЦИЯ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ"

Портал ЕВРОПА предлага ексклузивно интервю с румънската журналистка, която написа статията във вестник “Адевърул” днес, в която се допуска отлагане на присъединяването на България към ЕС за 2008 г.

На снимката: Магда Крисан от в-к “Адевърул”

Здравей, Магда! Поздравления – днес ти си звезда в България! Поне 10-15 наши чиновници, включително външният министър, коментираха твоята статия, че членството на България ще бъде отложено.

Наистина ли?! Не съм очаквала чак такава реакция от българските политици за една обикновена журналистическа публикация... У нас това е рядкост.

Вярваш ли, че това, което твоите източници са ти казали, е реално?

Възможно е и да е опит София да бъде накарана наистина да направи реформи.

Откъде научи какво ще пише в доклада на Оли Рен?

От наши дипломатически източници в Брюксел, направо от Европейската комисия, Европейския парламент и от посолства на страни-членки. Разбира се, аз няма да ги разкрия.

А източниците ти от Европейската народна партия ли са, или и от други политически сили?

Те са и десни, и леви. Социалистите подкрепят и България, и Румъния. Наскоро в Румъния беше мониторингова делегация на ПЕС, водена от господата Вирсма и Свобода, които са били и във вашата страна. Те паралелно с ЕК проверяват готовността ни. Вирсма каза, че според него Румъния не е по-напред от България в реформите.

И какви бяха реакциите в Букурещ на думите на Вирсма?

Обикновените хора си казаха – може би е прав, ама у нас поне не застрелват човеци по улиците. Така се говори между обикновените хора.

Има ли политическа мотивация ляво-дясно на оценките за нашите две страни според теб?

Не мога да твърдя, че различните депутати в ЕП правят оценките си в зависимост от това кой е на власт в София или Букурещ. Вицепрезидентът на социалистите в ЕП Ханес Свобода каза в Букурещ, че оценките на Оли Рен са обективни. В интервю за “Адевърул” Свобода каза, че и България, и Румъния трябва да бъдат приети от 2007 г., дори да бъде решено за повече предпазни клаузи за България. Спомням си, че Оли Рен бе казал веднъж в Букурещ: “У властите в Румъния се вижда политическа воля за продължаване на процеса на реформи, а у българските власти – не.” След това нашият президент каза, че е получил уверения от Оли Рен, че Румъния ще бъде член на ЕС от 1 януари 2007 г.

Материалът ти бе препечатан във всички медии още сутринта, последваха най-високопоставени реакции. Заместник-външният министър Кючуков каза, че разделянето на България и Румъния е “практически невъзможно”. Какво мислиш?

Има знаци, които в една или друга степен подкрепят подобна теория. При последния доклад се каза, че България не е подготвена. Веднага след него имаше пак показно убийство. Както и да го въртим, това е знак за голяма престъпност. Условие, критерий за присъединяването е – ниска престъпност. Същото е и с корупцията.

Соломон Паси, бивш външен министър и сега шеф на комисията по външна политика в НС, коментира, че румънските чиновници създават по-добро впечатление от българските, по-диалогични са. И ти ли мислиш така?

Мисля, че откакто в Букурещ има ново правителство, връзките между Букурещ и Брюксел са много по-близки, отколкото преди. Това е истината. Искам да подчертая, че румънските политици ни най-малко не лобират в подкрепа на идеята за разделянето на Румъния от България. Дори напротив – те поддържат идеята двете страни да извървим общия си път заедно, така че от 1 януари 2007 г. заедно да се присъединим към ЕС. Както съм написала в статията си, това го каза външният министър Унгуряну в София. България беше стъпка напред спрямо нас през 2003-2004 г., сега е обратното: няма смисъл да се оставим да ни разделят.

Магда, българската информационна агенция “Фокус” преди малко пусна депеша, в която се цитира материал в австрийския вестник “Ди пресе”. Колегите ти във Виена също споменават сценария с отлагането и също се позовават на брюкселски източници. Реалистичен ли е този сценарий?

Не бих го написала в статията си, ако не беше така. Какво значи реалистичен? Нали в Договора за присъединяване е записано, че е възможно отлагане – и за двете страни? Както едната, така и двете страни биха могли да бъдат забавени. Технически е възможно. Това, което говори обаче, че е невероятно да се случи така, е че – пак според Договора – след отлагането би последвал един автоматизъм на приемане през 2008 г. Повече отлагания няма как да се направят, т.е. ще имаме автоматично приемане през 2008 без оглед на това кой колко е готов.

Ти си журналистка, какво мислят според теб обикновените румънци за това дали вие или ние сме по-готови за ЕС?

Действително румънците се радват на напредъка, който сме постигнали, и това е съвсем нормално. Но не бих казала, че в Румъния цари радост от това, че България изостава, напротив даже. Румънците мислят за вас като за братя, съседи, като за братски страни... В Букурещ изобщо не цари дух на злорадство. А пък на официално ниво в нашата страна се казва, че самите ние, румънците, нямаме никакъв интерес от отлагане на България. Защото това ще попречи на процеса на ратификацията на общия ни Договор за присъединяване в националните парламенти на страните-членки на ЕС. Досега документът е одобрен от 15 страни, а те са общо 25. Представете си колко “лесно” ще се случи ратификацията в останалите държави, на фона на едно отлагане.

Нашето Външно министерство даже търсеше лобистка фирма заради т.нар. “проблемни държави” по отношение на ратификацията. Кои според вашите политици са тези страни?

Франция и Румъния – със сигурност.

Франция силно подкрепя Румъния, или?

Е, подкрепя ни, но това не значи, че нямаме проблеми във френския парламент. Още се чакал докладът, така ни казват. Париж непрекъснато повтаря: “Ние ви подкрепяме”, но реалността е, че до днес Договорът за присъединяване не е ратифициран. Румънците искат да видят дали се крие нещо конкретно зад тези думи.

Магда, благодаря ти за това интервю!

Няма защо... Искам само да кажа на вашите читатели, че румънците уважават България и българите, бъдете уверени в това! Ето, днес в нашия вестник има публикация, в която бивате похвалени за черноморския туризъм, сравнен с високите цени и ниското обслужване в румънските морски курорти... Стремим се отразяваме обективността. Нали идва лято...

Магда Крисан е редактор в румънския всекидневник “Адевърул”, с главен ресор – европейска интеграция.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.