Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
06-05-2006

ФРЕНСКИ ДЕПУТАТ: “У ВАС В МОМЕНТА ТЕЧЕ ДЕБАТ ЗА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО В БЪЛГАРИЯ”

Жером Ламбер пред Портал ЕВРОПА: “В страната ви е на дневен ред дебатът за македонско малцинство в България, информациите за него са напълно известни; затова държах да информирам колегите си – парламентаристи по този въпрос, който е обект на дебати.”

Това заяви специално за Портал ЕВРОПА депутатът от френската Национална асамблея Жером Ламбер, докладчик за напредъка на България пред Делегацията за ЕС във френския парламент.

Както Портал ЕВРОПА първи писа, в доклада си, представен пред Делегацията на 11 април, Жером Ламбер споменава: “Македонското малцинство (...) се опитва да се организира, но това се възпрепятства от решение на българския Конституционен съд от 2000 г., според което партията ОМО-ИЛИНДЕН-ПИРИН поставя под заплаха националната сигурност.” Ламбер казва на френските депутати и за двете решения на Европейския съд за правата на човека, че КС в София е нарушил с това свое решение Европейската конвенция за правата на човека.

На въпрос на Портал ЕВРОПА за официалната позиция на френската Национална асамблея по отношение на съществуването на македонско малцинство в България, депутатът Жером Ламбер отговаря: според функциите си като институция, Националната асамблея на Франция не изразява “официални” позиции по въпроси, касаещи друга държава.

“Ние бихме могли единствено, запознавайки се с определени текстове или доклади, да констатираме определени ситуации... тези публикации отчитат определена информация и могат да представляват гледната точка на този, който ги изразява, т.е. на един или друг депутат”, пише Жером Ламбер до Портал ЕВРОПА.

Що се отнася до официалната позиция на Франция – според устройството на институциите в тази страна – винаги се изразява от правителството, пояснява депутатът.

“В моя доклад пред Делегацията съм отчел информации, които впрочем са напълно известни, относно протичащия в момента в България дебат за малцинство с македонски произход. Държах да информирам своите колеги – парламентаристи по този въпрос, който е обект на дебат” – казва още Жером Ламбер.

Портал ЕВРОПА припомня, че депутатът Ламбер твърди също така в своя доклад, че България има трудности с политическите критерии за членство в ЕС; единственото, което свързва трите партии в управляващата коалиция, е европейският ангажимент, една от възможните реакции на отлагането би могла да е нова емигрантска вълна.

Интервю с Жером Ламбер вижте в рубриката “Интервюта”

Първите дами на Франция и България разговаряха в Елисейския дворец, съобщи междувременно news.bg:

В Елисейския дворец се състоя среща между съпругата на френския президент Бернадет Ширак и съпругата на българския държавен глава Зорка Първанова. На срещата, подължила повече от час, участва и посланикът на България във Франция Ирина Бокова. Първанова е в Париж по повод провеждащите се във Франция Дни на българската култура. Зорка Първанова предаде поздрави от българския държавен глава Георги Първанов към президента на Франция Жак Ширак.Тя изрази удовлетворение от организирането на концерта в Катедралата на Инвалидите на 3 май т.г. под съвместния патронаж на съпругите на президентите на България и Франция, с който официално бяха открити Дните на българската култура. Концертът събра многобройна публика, която аплодира изпълненията на славянски църковни песнопения и български фолклорни мелодии. По време на срещата двете първи дами разговаряха по широк кръг въпроси, свързани със социалната политика и здравеопазването. Госпожа Ширак информира за дейността на ръководените от нея фондации за подпомагане на болници и децата в неравностойно положение. Особено внимание отдели на дейността на основаната от нея фондация Le Pont Neuf (Новият мост), която предоставя ежегодно стипендии на млади хора от Централна, Източна Европа и Русия за обучение във Франция в областта на политическите науки, медицината и културата.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.