Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
08-05-2006

ЕВРОЕКСПЕРТ: ИСКАМ ИЗВИНЕНИЕ ОТ РУМЕН ПЕТКОВ!

Клаус Янсен, следовател, председател на Съюза на германските криминалисти. Той е ангажиран като експерт от Европейската комисия и в края на февруари направи партньорска проверка как МВР покрива критериите на ЕС.

Господин Янсен, в края на миналата седмица във вестник “Ди Велт” излезе статия за вас със заглавие “Германски служител сам срещу България”. Наистина ли се чувствате сам срещу България и каква кауза защитавате в една такава борба?

Наистина се чувствам самотен, не бих нарекъл тази ситуация битка, а по-точно спор. Европейската комисия ми даде задача да съставя доклад за развитието на страната ви и прилагането на законите. Изразих и безпокойството си относно скритата и организирана престъпност. Това е всичко, което направих. Наистина разчитах да работя с хора, които се опират на професионализма, честността и конфиденциалността. Исках по този начин да се отнесат към мен. В крайна сметка истинската цел на доклада е да подобри ситуацията в България, така че страната ви да може да стане част от Европейския съюз.

Доколко професионални са, според Вас, службите за сигурност в България?

Не направих проверка на цялата структура на сигурността в България. Задачата ми беше да се фокусирам върху националните служби и тяхната битка с организираната престъпност. Мисля, че вече бяха въведени много успешни механизми, позволяващи по-професионална работа. Но по отношение на това, което показаха пред мен, професионализма, с който се запознах и в крайна сметка това, което търсих се оказа че липсва решителност за вършене на работа. Е, нямаше как да не докладвам за това, което видях, също така и споделих с българските власти моите опасения.

Ако реномето Ви е накърнено от България, какво удовлетворение ще искате - може би, извинение от вътрешния министър Румен Петков?

Вие се докосвате до много важен момент. Това, което стигна до мен, беше, че вашият министър на вътрешните работи е изразявал своя протест във всички 25 посолства на страните-членки на Европейския съюз в София, причината за това беше всичко, което се появи в медиите след доклада ми, а неговия протест беше насочен изцяло към моята личност. Румен Петков направи забележки към моето образование, квалификация и въобще начина, по който се държа. Мисля, че това е уникално нещо, което не ми се беше случвало преди. Ето защо според мен едно публично извинение, ще бъде подходящо, а и е необходимо.

У нас не се разбира какво имате предвид с твърдението, че имате опасения за собствената си сигурност – за личната Ви физическа сигурност ли ствава въпрос?

Имах предвид това, че просто информирах българските граждани, използвайки доклада си. И така напълно сигурен съм, че моят доклад започна абсолютно манипулативно да се тълкува в българското публично пространство. Аз лично и полицейския съюз , който представлявам сме в много добри отношения с българските ни колеги от повече от 16 години. Ние предоставихме медицински грижи и услуги на болни български деца и ги заведохме в Германия. Мисля, че доказахме, че сме ви добри приятели и имаме позитивно отношение към България, но считам, че начинът, по който беше приет, беше следствие на лоша журналистика в страната ви.

Каква част от предварителния Ви доклад се базира на публикации в българските медии и каква на други източници?

Извинете ме, но ме питате за нещо, което още не е публикувано, най-малкото в България. Ето защо в момента не мога да ви отговоря След решението на Европейската комисия ще бъда свободен да говоря за това и да го коментирам. Просто за момента, смятам, че е по-подходящо да говорим за публично оповестени данни.

Господин Янсен, не смятате ли че е вътрешно решение на България да разреши на националния селекционер Христо Стоичков да се движи със синя лампа върху автомобила си?

Ами, просто ще ви дам пример как европейските полицаи се отнасят към подобно нарушаване на правилата. В момента се връщам от европейска конференция на националните полицейски съюзи. Лично аз докладвах за случая, за който ме попитахте. Няма държава в Европа, където който и да е цивилен гражданин да може да има каквото и да е разрешение, за да използва синя лампа. Сините лампи са единствено за употребата на хората, които работят в структурите на сигурността. Колегите ми от 17 държави показаха, че наистина не разбират как може да бъде разрешено подобно нещо, дори и на такъв известен и харесван футболист.

Кога, според Вас, България заслужава да се присъедини към Европейския съюз при състоянието на сигурността вътре в страната?

Е, според мен въпросът не е в това дали заслужавате или не. Трябва да върнем въпросът към действителната ситуация. Политическото решение е взето – страната ви влиза в Европейския съюз през 2007-а или 2008-а година. Трябва да бъдем нащрек дали има слабости в прилагането на закони в страната ви, дори и след като България се присъедини към Европейския съюз. Тогава ако има подобни слабости, те ще бъдат проблем на целия съюз. Ето защо смятам, че трябва да подобрим ситуацията със съвместни усилия.

Кои от 26-те предложения за отстраняване на недостатъците на страната ни са най-значими и биха дали резултати?

Пак трябва да ви се извиня, защото това е въпрос, за който ще мога да говоря след като се произнесе Европейската комисия. Тогава с удоволствия ще го коментирам пред вас.

У нас вече като легенда се разпространява информацията за това как сте уведомили шефа на българските антимафиоти Ваньо Танов за убийството на Иван Тодоров-Доктора. Бихте ли казали как се случи това?

В момента тече разследване по случая. Мисля, че ще бъде непрофесионално да коментирам този случай, докато тече разследването. Това, което мога да кажа, е че се надявам българските ми колеги да успеят да разкрият това убийство.




 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.