Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
15-05-2006

НАДДЕЛЯВА ДА НЯМА ПРЕПОРЪЧАНА ДАТА В ДОКЛАДА

Към средата на работния ден в понеделник надделява мнението, че в мониторинговия доклад на Европейската комисия за напредъка на България и Румъния НЯМА ДА БЪДЕ ПРЕПОРЪЧАНА ДАТА ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО.

Това посочиха източници на Портал ЕВРОПА от сътрудниците на комисаря по разширяването Оли Рен.

“Назоваването на дата за началото на членството изглежда ще се случи през есента” – казаха източниците. По-рано днес Портал ЕВРОПА предположи, че става въпрос за европейската среща на върха през ноември във Финландия. “Декември ще е твърде късно, ако членството остане за 1 януари 2007 година”, поясниха източниците.

ВЪПРОСЪТ ДАЛИ УТРЕ ДА БЪДЕ ПОСОЧЕНА ДАТА, ИЛИ НЕ, ОСТАВА ОТВОРЕН. “Няма дата в проекта на Оли Рен. Препоръката за дата зависи не от него, а от Комисията като цяло, понеже тя е колективен орган.” – заяви за Портал ЕВРОПА холандска наблюдателка на работата на европейските институции.

Изглежда, Европейската комисия дори не крие, че е разединена по този въпрос, констатират и останалите източници на Портал ЕВРОПА. “Крайното решение за България ще бъде взето наесен, на базата не на този, а на СЛЕДВАЩИЯ МОНИТОРИНГОВ ДОКЛАД” – прогнозира журналист в авторитетно европейско он-лайн издание пред Портал ЕВРОПА.

Служители в офиса на Оли Рен са казали, че силният натиск върху правителствата в София и Букурещ до този момент “дава различни резултати от двете страни на Дунав”. В случай, че действително надделее решението да не се обявява дата сега, главният мотив би бил – според същите източници – да се поддържа темпът на реформи и те да не спрат изведнъж.

Портал ЕВРОПА припомня, че шефът на Делегацията на ЕК Димитрис Куркулас бе казал пред френски депутат в София, че “темпото на реформите сякаш замря, след като Договорът за присъединяване бе подписан на 25 април 2005 г.”

Към този момент мненията на еврокомисарите били твърде различни по въпроса за това, да се препоръчва ли утре дата, или не.

Холандската наблюдателка заключи: “По случая с България, те (еврокомисарите, бел.ред.) играят много твърдо по отношение на корупцията и съда.”

Портал ЕВРОПА припомня, че в интервю за "Велт ам Зонтаг" вчера, председателят на външната комисия на Европарламента Елмар Брок (германец, консерватор) се обяви за "частично присъединяване" на двете страни.

Както предположиха източници на Портал ЕВРОПА по-рано днес, предпазните клаузи за България ще са три, а за Румъния – една.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.