Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
18-05-2006

КАБИЛ ДАВА НА МВР СИГНАЛИ ЗА ИЗНУДВАНЕ ПО САПАРД


Няколко сигнала за изнудване от страна на посредници, предлагали услугите си за съдействие при одобряването на проекти по програма САПАРД, ще предаде в понеделник на министъра на вътрешните работи Румен Петков министърът на земеделието и горите Нихат Кабил. Това съобщи самият Кабил пред журналисти в четвъртък.

Сигналите са подадени в последните две седмици лично до Кабил и са дошли от Южна България, но агроминистърът не пожела да уточни нито колко на брой са те, нито откъде се, както и какви суми са искани като подкупи за лансиране на проектите за финансиране. Не е важен размерът на сумата, а явлението, което е достатъчно грозно, каза Кабил. Той допълни, че дискретно проучване на Министерството на земеделието и горите е показало, че в изнудването не са замесени служители на ведомството или на Държавен фонд “земеделие”, който е акредитиран като Разплащателна агенция по САПАРД, а става въпрос за лица, които са се представяли за посредници.

Понякога хората, които искат да ползват средствата от тази програма поради това, че не са много наясно със сложните процедури и заради свръх рестриктивността на самите правила по САПАРД водят до момента с изнудването на потенциални бенефициенти с обещание за влияние в решенията за реализация на техните проекти, коментира Кабил.

Той призова всички бивши, настоящи или бъдещи бенефициенти на САПАРД или на фонд "Земеделие", ако има случаи върху тях да е оказвано давление, опити за изнудване, да се обърнат лично към него. Кабил пое ангажимента да предостави материалите по всички сигнали на министъра на вътрешните работи, както и да бъде безкомпромисен към всякакви опити за злоупотреби с европейски средства в системата на министерството.

Пред две седмици Нихат Кабил светкавично прекрати пълномощията на зам.-председателя на фонд “Земеделие” Красимир Неделчев, за когото Софийската градска прокуратура внесе искане пред Софийския градски съд за освобождаването му от длъжност. Управителният съвет на фонда уволни Неделчев, но съдът отхвърли обвиненията за подкупи от 357 хил. лв. срещу Неделчев.

Аз съм действал съобразно новия Закон за подпомагане на земеделските производители, който позволява на Управителния съвет на фонд “Земеделие” да вземат решения за освобождаване, коментира в четвъртък Кабил разминаването в решението на държавния орган и на съда. Не съм информиран дали Неделчев може да обжалва уволнението, допълни министърът и отново изрази убедеността си, че взетото решение за зам.-шефа на фонда е правилно.

Междувременно в парламента бе внесено проекторешение за създаване на временна анкетна комисия за цялостна проверка на дейността на Държавния фонд "Земеделие" и на контрола, условията и реда при подпомагане по програма САПАРД. Под проектодокумента са се подписали 50 депутати от парламентарните групи на ОДС, ДСБ, БНС и "Атака", както и народният представител от левицата Костадин Паскалев. Това съобщи пред журналисти в Народното събрание заместник-председателят на ПГ на ОДС Яне Янев.
Има данни, че изискванията към кандидатите за субсидия по САПАРД, редът за кандидатстване, обработката на документи, одобряването на проекти и изплащането на финансовата помощ не се осъществяват по актовете, регулиращи работата по програмата, каза Янев. По думите му "това се прави по целесъобразност, разбираема само от висши чиновници, работещи  в структурата държавния фонд "Земеделие" или от политици, протежиращи въпросните лица".

Янев поиска от министъра на земеделието по най-бързия начин да бъдат освободени заместник-изпълнителният директор на фонд "Земеделие" Владимир Карамишев, заместник-началникът на отдел "Европейско финансиране" Петър Михайлов и началникът на отдел "Вътрешен контрол европейски схеми" Денислав Соколов. "Убеден съм, че ако съществува истински контрол и ако Асен Друмев внимателно анализира действията на тези лица, ще се види, че те са част от корупционната схема в програма САПАРД", допълни Янев.

Той каза още, че е поискал извънредно закрито заседание на парламентарната комисия по земеделие и гори, на което да бъде обсъдена цялостната дейност на държавния фонд "Земеделие" и че е отправил 14 въпроса към изпълнителния директор на фонда Асен Друмев



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.