Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
29-05-2006

РУМЪНСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ – ВИСОК ГОСТ НА ФРЕНСКИЯ ДЪРЖАВЕН ГЛАВА

Бъсеску е най-одобряваният румънски политик, според резултатите от социологическо проучване цитирано от румънските медии.

Румънският президент Траян Бъсеску ще се срещне с френския президент Жак Ширак в Париж на 30 май. Това е второто държавно посещение на Бъсеску във Франция, откакто е избран за президент. Бъсеску бе във Франция едва преди няколко месеца – през ноември миналата година.

По същото време румънският външен министър Михай Разван Унгуряну, който също е в делегацията, ще разговаря с френския първи дипломат Филип Дуст-Блази на работен обяд.

Заедно с Бъсеску и Унгуряну, в Париж на 30 и 31 май ще бъдат министърът на външната търговия Юлиу Винклер и държавният секретар по франкофонията Кристиан Преда.

Това Портал ЕВРОПА научи от френското Външно министерство.

Портал ЕВРОПА научи, че предвидените френско-румънски разговори са на изключително високо ниво: президентът Траян Бъсеску ще се срещне на четири очи с председателите на френския Сенат Кристиян Понсле и на Националната асамблея Жан-Луи Дебре (съответно, горната и долната камара на френския парламент), с шефа на комисията по външни работи на парламента Едуар Баладюр, със заместник-председателя на Европейския парламент, който е и докладчик за Румъния, французина Пиер Московиси.

Двете камари на френския парламент все още не са ратифицирали Договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС. В момента законопроектът, приет от правителството на 23 май, е депозиран в Националната асамблея.

Румънският президент ще бъде приет и от вътрешния министър Никола Саркози, който е един от сериозните кандидати за бъдещ президент на Франция. 
 
Портал ЕВРОПА научи още от протокола на Външното министерство в Париж, че румънската делегация ще има среща и с шефа на Международната организация на франкофонията Абду Диуф. Припомняме, че Букурещ е домакин на предстоящата Среща на върха на франкофонията в края на септември.

Присъединяването на Румъния към ЕС е водеща тема на всички разговори. 

“Тази втора визита на президента Бъсеску в Париж от избирането му на този пост до сега, подчертава колко са тесни отношенията между нас във всички области” – се казва в съобщението на Външното министерство. И се допълва: “Франция поддържа с Румъния изключително интензивно културно и университетско сътрудничество, а днес френският език се изучава от над половината ученици в Румъния и се говори от всеки пети румънец. За да подкрепим приемането на acquis communautaire от Румъния, ние сме създали значими връзки между нашите две администрации и местните власти. Перфектно е сътрудничеството във военната и полицейската област между двете страни.”

Накрая от Ке Д-Орсе припомнят, че Франция е третият чуждестранен инвеститор в Румъния и държи 11% от пазара в тази страна. 

Портал ЕВРОПА припомня, че Франция е на 12 или 13 място по ръст на инвестициите в България.

На 28 ноември 2003 г. по покана на президента Ширак, Георги Първанов направи работно посещение във Франция. Основната цел на визитата бе да се стимулира процесът на европейска интеграция на България. В деня на визитата френският вестник "Фигаро" публикува интервю с българския държавен глава, озаглавено: "Първанов:"Ние сме по-близо до ЕС отколкото нашите съседи".



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.