Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
30-05-2006

НОВИ ПРОМЕНИ В КОНСТИТУЦИЯТА ПОД НАТИСК ОТ БРЮКСЕЛ

Заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Лютви Местан не изключи вероятността в Конституцията ни да бъде направена нова четвърта поправка с оглед на членството на страната в ЕС. Никой не е казал, че третото изменение на Конституцията е последното. Поправките в основния ни закон не са забранена тема, коментира след срещата Местан, цитиран от Дарик радио. Това пише News.bg.

Нов съдебен закон ще бъде приет до края на август, извежда Медиапул и продължава: 

Управляващото мнозинство обмисля възможни нови промени в конституцията, които да закрепят правомощията и на Висшия съдебен съвет и да премахнат “двусмислието” за независимостта на съдебната власт, което тревожи Европейския съюз.

Това научи Mediapool след срещата в понеделник между ръководителя на отдела за България в Генерална дирекция "Разширяване" на Европейската комисия Бриджит Чарнота и представители на управляващото мнозинство.

Идеята е в конституцията да се създаде симетрия и както имаме разписани правомощия на министъра на правосъдието, така да има уточнени и правомощия на ВСС, така че на никое следващо правителство или следващо мнозинство да не може да му хрумне да се меси, допълниха източниците на Mediapool. Заместник-председателят на ПГ на ДПС Лютфи Местан, който участва в срещата с Бриджит Чернота, не изключи възможността да бъде направена нова, четвърта поправка в конституцията, която да коригира приети преди два месеца от мнозинството текстове.

Никой не е казал, че третото изменение на конституцията е последното. Поправките в основния закон не са забранена тема, коментира след продължилия близо два часа разговор Лютфи Местан.
В последния си мониторингов доклад от 16 май т.г. ЕК отново поиска да бъдат отстранени всякакви съмнения относно независимостта на съдебната система у нас и да се внесе повече яснота относно правомощията на правосъдния министър.

ЕК в лицето на Бриджит Чернота настоя за бързо решение на този въпрос, без обаче да посочва точния вид на мерките, които се очакват от София, заяви зам.- председателят на ПГ на НДСВ Минчо Спасов.

Председателят на правната комисия Янаки Стоилов (БСП) също не изключи възможността част от въпросите, които безпокоят ЕК, “да бъдат изведени на конституционно ниво”.
Запитан дали ЕК настоява за нови промени в конституцията, Стоилов отговори, че разговорите на политико-експертно ниво продължават.

По думите му трябва да се проследи действието на конституционните разпоредби, да бъде затвърден балансът между ВСС и министъра на правосъдието, за да се постигне яснота за независимостта на съдебната власт с оглед по-голямата й отчетност, ефективност и прозрачност и от българска страна се настоява нормативните проблеми да бъдат разглеждани и през призмата на практиката.

От ЕК настояват настояват за по-голяма гаранция за независимостта на съдебната власт, но оставят на нас законодателната форма на решението, обясни за Mediapool участник в срещата.

По думите му, вариантът, който се обмисля, е все пак да има промени в конституцията без уточнение на времевата рамка, които да закрепят правомощията на ВСС.

Най-вероятно следващата промяна в основния закон ще бъде в “пакет” с изменения, свързани с децентрализацията на местната власт. От мнозинството обмислят варианта промяната да дойде като последствие от новия Закон за съдебната власт, който трябва да бъде приет до края на август.

Участниците в дискусията с Бриджит Чернота уточниха, че на срещата са били обсъждани единствено извършените вече промени в конституцията, но не и промените в съдебния закон, с които трябваше да се премахнат неяснотите, които може да възникнат след промените в конституцията.

Преди окончателното приемане на измененията в основния закон в края на март еврокомисарят по разширяването Оли Рен изрази тревогата на Брюксел от подготвения текст, който, според ЕК, дава възможност за намеса на правосъдния министър в работата на съдебната власт. Управляващите обаче поеха отговорността и отказаха да коригират текста, като внесоха само лека редакционна промяна.
По време на дискусиите в пленарната зала от дясната опозиция бяха категорични, че ЕК няма да приеме измененията, свързани с правомощията на правосъдния министър.

След критиките от страна на Брюксел премиерът Станишев настоя да бъдат изпратени експерти конституционалисти, които да преценят промените в основния закон, тъй като експертите на ЕК, които са изготвили критичния доклад, не били компетентни.

Минчо Спасов от НДСВ заяви след срещата с Чернота,  че от ЕК и от българска страна е била проявена достатъчно гъвкавост и готовност за продължаване на разговорите на политическо и на експертно ниво.

Желанието им е да бъдат отстранени всички съмнения за независимостта на съдебната система с оглед на току-що извършените промени в конституцията.

На срещата присъстваха министърът по европейските въпроси Меглена Кунева, заместник-министърът на правосъдието Маргарит Ганев, председателят на ПГ на КБ Михаил Миков.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.