Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
14-06-2006

ХОЛАНДИЯ СПАЗИ ОБЕЩАНИЕТО СИ ДА РАТИФИЦИРА ПРИСЪЕДИНИТЕЛНИЯ НИ ДОГОВОР НАВРЕМЕ

Холандия става петнадесетата страна-членка на ЕС, която е ратифицирала присъединителния договор.

Холандският Сенат одобри късно снощи Договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС, подкрепен от Долната камара на 7 февруари. Влизането в сила на холандската ратификация ще стане с декрет на Кралицата.

Присъединителният договор бе окончателно ратифициран с решението на Сената, съобщи до медиите посолството на Холандия у нас (на снимката, бел.ред.).

Посланикът на Холандия Вилем ван Ее бе обявил специално за Портал ЕВРОПА на 29 май, че ратификацията ще стане факт именно на 13 юни.

По този начин Холандия спазва ангажимента си, поет към българското присъединяване към ЕС.

Както Портал ЕВРОПА писа още вчера, заседанието продължи до късно снощи.

Както обясниха от посолството на Холандия специално за Портал ЕВРОПА тази сутрин, от общо 75 сенатори, единствено четирима са били против, а 71 са били за. Както стана ясно, против са се обявили единствено представителите на малката опозиционна Социалистическа партия. По този начин не се стигна до необходимостта да се провежда гласуване на 20 юни.

Процедурата в Холандия е, че накрая на дебата председателят пита сенаторите дали някой от тях иска да гласува – достатъчно е един от тях да заяви, че желае гласуване, за да бъде насрочено такова. Ако никой не иска да гласува, тогава се пита какво е мнението на сенаторите по обсъждания въпрос и решението се взема направо.

Именно на базата на тази процедура, снощи холандските сенатори са дали зелена светлина на присъединяването на България към ЕС.

Във вчерашния дебат по темата, започнал в 16 ч., са участвали министрите на външните работи на Холандия Бернард Бот и на европейските въпроси Ацо Николай.

Холандия е готова да задълбочи още повече сътрудничеството си с България през следващите месеци – заявява посолството на Холандия.
 
“Ратификацията потвърди сериозния политически ангажимент на Кралството към българското членство в Европейския съюз.  Холандия желае България да се присъедини към ЕС на 1 януари 2007 г. Но България трябва да се справи с пропуските, отбелязани в последния мониторингов доклад на Европейската комисия, не заради Европейския съюз, а най-вече заради българските граждани” – се казва още в прес-съобщението от късно снощи. 

МВнР: "Веднага след ратификацията на Договора, вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин проведе телефонен разговор с холандския външен министър Бернард Бот и му благодари за изключително активните му лични усилия в подкрепа на закона за ратификацията в парламента. Министър Бот е заявил, че вярва в успеха на реформите в България. Той е посочил още, че се надява всички червени зони да отпаднат в мониторинговия доклад през септември. Холандският външен министър е отправил и силен апел българските власти да положат енергични усилия през оставащите два-три летни месеци, за да бъдат изпълнени всички поети ангажименти и препоръките от последния мониторингов доклад на ЕС."

Влизането в сила на холандската ратификация ще стане с декрет на Кралица Беатрикс, вероятно до няколко дни.

Така Холандия става петнадесетата страна-членка на ЕС, която е ратифицирала присъединителния договор на България и Румъния.

В Ирландия и Белгия ратификационните процедури продължават. Във Франция гласуването в долната камара (Асамблеята) е насрочено за 27 юни, а това в Сената (Горната камара) – през октомври. В Германия също ратификацията ще се извърши през есента, но поради дългите процедури тя вероятно ще бъде финализирана през декември.

Още за процеса на ратификация на присъединителния ни договор в националните парламенти на страните – членки вижте тук: в най-подробната таблица, актуализирана ежедневно от екип на Портал ЕВРОПА.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.