Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
16-06-2006

ПОРТАЛ ЕВРОПА ПОМОГНА ЗА ЛЮКСЕМБУРГСКАТА РАТИФИКАЦИЯ НА ПРИСЪЕДИНИТЕЛНИЯ НИ ДОГОВОР

След алармираща публикация на Портал ЕВРОПА, българският посланик в Брюксел светкавично спази обещанието, което Юнал Лютви даде пред парламента на Люксембург от името на България. 

По-малко от ден след като Портал ЕВРОПА разкри, че парламентът на Люксембург не е получил данни за това, какво прави България в отговор на критиките на Оли Рен, българските власти пратиха такива данни по мейла до председателя на Външната комисия на събранието на Великото херцогство.

“Току-що получих голямо писмо от българския посланик в Брюксел за мерките, предприемани в изпълнение на препоръките на Европейската комисия от доклада й от 16 май. Получих от посланика ви и информация за напредъка, постигнат от месец май насам, в областите, определени в този доклад като предизвикващи безпокойство.”

Това съобщи изненадващо до Портал ЕВРОПА г-н Бен Фау (председател на Комисията по външни работи на люксембургския парламент) ден, след като екипът ни помести интервюто с него, в което той призовава страната ни чрез Портал ЕВРОПА да спази обещанието си, дадено от Юнал Лютви.

“Нямах време детайлно да анализирам получените текстове, но държа да ви информирам, че вече е налице информационният обмен” – написа вчера Бен Фау до главния редактор на Портал ЕВРОПА. 

В отговор на последващ наш въпрос, люксембургският парламентарист посочи, че писмото, получено от него на 14 юни, е изпратено същия ден – 14 юни, в 10.18 часа сутринта. “Получих го няколко минути по-късно по електронната поща”, любезно уточни Бен Фау за Портал ЕВРОПА.

Това показва, че българското посолство е накарано да реагира след публикацията на Портал ЕВРОПА.

Предисторията: На 1 юни българска парламентарна делегация, водена от Юнал Лютви, беше в Люксембург. Както съобщи БНР, парламентаристите от Великото херцогство са поискали – преди да ратифицират присъединителния ни договор – да бъдат писмено информирани ежемесечно за напредъка на България по критичните области от майския доклад на ЕК. Не се съобщаваше българската делегация да е възразила на това искане, което означава, че Юнал Лютви го е приел. Цели две седмици след това обаче Лютви не беше изпълнил поетия ангажимент, разкри Портал ЕВРОПА, и България не беше информирала по никакъв начин парламента в Люксембург за напредъка си по “червените области”.

Председателят на Комисията по външни работи в парламента на Люксембург каза в интервю за Портал ЕВРОПА на 13 юни, че не е получавал никаква информация от България за усилията й да се подготви за навременно членство в ЕС. (вижте и оригинала на френскоезичната версия на Портал ЕВРОПА - бел.ред.)

“Би било добре, ако до датата на дебата за членството ви получим най-актуализираната информация”, каза на 13 юни Бен Фау.

Той оповести първо за Портал ЕВРОПА точната дата, на която Люксембург е планирал да ратифицира Договора за присъединяване на България и Румъния: това е насрочено за 4 юли. Портал ЕВРОПА припомня, че на БГ-делегацията в Люксембург, водена от Лютви, не бе съобщена точната дата.

“В случая няма абсолютно нищо странно – какви ли не ангажименти се поемат от българските депутати по време на командировките им в чужбина... Те обаче изобщо не се изпълняват, понеже никой не го е грижа за това. Никой не следи за тези неща” – коментираха пред Портал ЕВРОПА наши парламентаристи и с шеговит тон заключиха: “Важното е, че спестяват от командировъчни – по почина на президента.”

Междувременно тази сутрин германски експерт от ЕК, който често посещава България по служба, сподели в разговор с Портал ЕВРОПА, че е "развеселен" от имотната декларация на министъра на европейските въпроси Меглена Кунева. От декларацията – което е поместена и на Портал ЕВРОПА – излизало, според експерта, че министърката е получила близо 34 000 лева “от възнаграждения за заемана длъжност” за миналата година. “Едва ли заплатата й е две хиляди и осемстотин лева на месец. По-скоро и тя спестява от командировки като президента ви. Вашите министри и президентът ви вегетарианци ли са; не се ли хранят, когато са в чужбина?!" - пошегува се германският експерт от ЕК.

Още за процеса на ратификация на присъединителния ни договор в националните парламенти на страните – членки вижте тук: в най-подробната таблица, актуализирана ежедневно от екип на Портал ЕВРОПА.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.