Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
26-06-2006

БУЛАТОМ ИСКА ПРЕРАЗГЛЕЖДАНЕ НА РЕШЕНИЕТО ЗА КОЗЛОДУЙ

Преразглеждане на решението за затваряне на блокове 3 и 4 на АЕЦ, както и подновяване дискусията по ранното затварянето на блоковете поискаха от БУЛАТОМ, съобщава News.bg.

Мотивите на организацията на фирмите, работещи в ядрената индустрия в България, са съществуващите противоречия между решението за предсрочното затваряне на блокове 3 и 4 в АЕЦ “Козлодуй” и предоставената информация от международните експерти, както и мненията, изразени от определени политици в ЕС.

От БУЛАТОМ настояват Европейският Съвет и Европейската Комисия да приемат гъвкав и отворен подход, отчитайки интересите на потърпевшите страни в региона.

Неправителствената организация цитира доклада на Международната агенция за атомна енергия МААЕ след нейната проверка от 2002 година, която констатира, че „По отношение на блокове 3 и 4 основните функции за безопасност са подобрени до ниво или в някои случаи превишават нивото, което отговаря на първоначалните препоръки на МААЕ”. От БУЛАТОМ цитират и Партньорската проверка на Световната асоциация на ядрените оператори (ВАНО) през 2003-та година, чиито експерти заявяват, че през последните години АЕЦ “Козлодуй” е направила изключителни подобрения в съответствие с добрите практики, централата разполага с компетентен и опитен персонал, осигуряващ нейната безопасна и надеждна експлоатация.

Според казаното от ВАНО, блокове 3 и 4 се нареждат сред по-добрата половина на такива блокове по света, коментират от Българския Атомен Форум.

В изявлението си, те припомнят, че на основание на новото състояние на безопасността в блокове 3 и 4 и вземайки предвид всички изисквания на Закона за Безопасно Използване на Ядрената Енергия, Българската Агенция за Ядрено Регулиране е издала нови лицензии на тези блокове – съответно до 2011 и 2013 години.

Според доклад на МААЕ, поискан от Министерството на икономиката в краткосрочен план, затварянето ще окаже влияние не само върху България, но и върху всички страни в Югоизточна Европа, които разчитат на електроенергийни доставки от България.

Докладът, цитиран от БУЛАТОМ, също отчита, че предсрочното затваряне на блокове 3 и 4 в АЕЦ “Козлодуй” в края на 2006 година, ще доведе до цялостна загуба от 575 милиона евро за целия разглеждан период (2001 - 2025), която ще бъде компенсирана от алтернативен внос на енергия. a

БУЛАТОМ определят новите искания на Европейската общност като абсурдни – моментално начало на рязането на съоръженията в 1 и 2 блокове без наличието на достатъчно финансови ресурси и технологии, както и сами да поискаме от Агенцията за ядрено регулиране да отмени действащите лицензи за експлоатация на блокове 3 и 4, съответно до 2011 – 2013 година. Според Европейската Комисия обаче, евентуално повторно отваряне на глава „Енергетика” и постигнатите споразумения, ще доведат до забавяне на членството ни.

Горецитираното изявление е предложено за съгласуване във Форатом – организация на най-големите ядрени фирми в Европа, но нейното Общо събрание го е отхвърлило с мотива, че не могат да се месят във вече взети политически решения.

От БУЛАТОМ коментират в тази връзка, че решението едва ли е политическо, а икономическо и ако това е изгодно за най-големите ядрени фирми в Европа, то не е ясно каква е изгодата за страната ни.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.