Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
26-06-2006

КЛАУС ЯНСЕН: БЪЛГАРИЯ ЕДНОЗНАЧНО НЕ Е ГОТОВА ЗА ЧЛЕНСТВО В ЕВРОСЪЮЗА

Под заглавие "Предстоят битки" в броя си от понеделник германският политически седмичник "Дер Шпигел" публикува интервю с Клаус Янсен, президент на Съюза на криминалистите на ФРГ и докладчик на ЕС за България.

Списанието представя Янсен като експерт, изучавал по поръчение на Евросъюза борбата с организираната престъпност в България, и му задава въпроса, дали смята, че страната е готова за членство в ЕС след половин година. Германският криминалист отговаря с еднозначно «не» и пояснява, че в България не се прилагат съвременните принципи на борбата с престъпността.

Изискванията на ЕС се изпълняват само привидно. Българската полиция, например, разследва търговията с дрога и прането на парите като независими един от друг комплекси. Такъв подход, смята Клаус Янсен, е обречен на неуспех.

Германското списание се пита, дали това състояние на нещата в България се дължи на некадърност. Криминалистът Янсен отрича и потвърждава, че българските полицаи са отлично квалифицирани. Работата е там, че им липсва волята за борба с организираната престъпност. Той допуска, че много от българските му колеги са просто наплашени и припомня, че през последните години в страната е имало над 100 поръчкови убийства, без нито едно от тях да бъде разкрито. В България, прави извод Клаус Янсен, силовият монопол на властта не е в ръцете на полицията.

"Дер Шпигел" задава въпроса, дали Евросъюзът трябва да се страхува от българската организирана престъпност. Според Клаус Янсен това се разбира от само себе си. Когато страната стане пълноправен член на общността, престъпността ще се разпространи необезпокоявано от България към Западна Европа. Предстои, казва Янсен, вълна от насилствен рекет, от битки за преразпределение в областта на нелегалната проституция и търговията с наркотици.

Брюксел не върши необходимото, казва германският топ криминалист, за да накара България да се бори по-ефективно с организираната престъпност. Не е достатъчно само да се задава на България въпросът "Имате ли законови разпоредби за защита на свидетели?" и веднага във формуляра да се отмята въпросът като решен. Брюксел трябва много по-настойчиво да следи за конкретното прилагане на новите закони.

В своето интервю Клаус Янсен не крие дълбокото си разочарование от това как в България са реагирали на неговия доклад. Той разказва за атаките на които е бил подложен в медиите. Бил е представен като човекът, който ще провали българското членство в ЕС. Самият министър на вътрешните работи се е включил в кампанията, като обвинил Клаус Янсен в невежество и недообразованост. Министърът публично заявил, че германският президент на Съюза на криминалистите няма квалификацията за експерт на ЕС.

България, заключава Клаус Янсен, се превърна за мен в забранена зона. Не бих могъл повече да я посещавам.

Вижте пълния доклад на Клаус Янсен от партньорската проверка тук.


По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.