Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
28-06-2006

РУМЪНИЯ ПРЕДСТАВЕНА НА НИВО ЕВРОМИНИСТЪР ПРИ ФРЕНСКАТА РАТИФИКАЦИЯ

Румънският министър на европейската интеграция Анка Боаджиу присъстваше снощи във френския парламент на гласуването на проектозакона за ратификация на присъединителния договор на България и Румъния към ЕС, научи Портал ЕВРОПА.

Не се съобщава дали на дългоочаквания дебат, увенчан с положително гласуване, са присъствали български министри. Припомняме, че България още преди месеци беше определила Франция като "проблемна държава" по отношение на темпото на ратификацията, където трябва да се положат специални усилия от страна на нашите власти. Портал ЕВРОПА видя на сайт, поддържан от МВнР, че на заседанието в Париж, страната ни е била представена от посланик Ирина Бокова. Обаче вчера от Националната асамблея казаха за Портал ЕВРОПА, че в програмата на председателя на парламента не е включена среща с български официални лица.

Както медиите съобщиха снощи, френската Национална асамблея (долната камара) ратифицира проектозакона за ратификация на Договора, като единствено френските комунисти са критикували ратификацията. Както става ясно от стенограмата на дебата, те протестират срещу процедурата на ратифицирането.

Френският външен министър Филип Дуст-Блази още в стъпителното си изказване снощи пред депутатите, засвидетелства на г-жа Боаджиу "специалната обич на Франция към Румъния". Тази сутрин агенция "Медиафакс", цитирана от "Фокус" разпространи информация, че министър Боаджиу е приветствала френската ратификация. Според нея вотът е доказателство, че на политическо ниво Франция желае присъединяването на Румъния от 1 януари 2007 г.

Дуст-Блази се спира обстойно върху връзките на страната му с Румъния и казва, че за 6 години стокообменът с България се е удвоил, а с Румъния се е утроил за 4 години. Френският външен министър говори и след дебата. Той казва: “Поздравявам забележителната работа, свършена от румънските министри на правосъдието и на вътрешните работи, както и дейността на моя колега външния министър на Румъния и на министърката на европейската интеграция. В България, съставеното през 2005 г правителство е декларирало, че присъединяването е негов абсолютен приоритет и че поддържа усилията на предишния управленски екип.”

Според министъра, доказателство за решимостта на българското правителство е “незабавното” съставяне на екшън-план в отговор на критиките на ЕК. Дуст-Блази повтаря заключенията на ЕК, че “България трябва да постигне още резултати в съответните области, докато Румъния трябва да консолидира своите постижения.”

Първият дипломат на Франция подчертава в заключителното си изказване - “Както знаете, българските и румънските граждани от 2002 г не са задължени да имат визи за влизане на територията на ЕС. След приемането в ЕС, ще продължават да се прилагат стриктните правила за движение и пребиваване на техните граждани. Българските и румънските работници, желаещи да извършват платена дейност ще бъдат подложени на преходен период, за да работят. Достъпът им до нашия трудов пазар ще бъде ограничаван от нашето трудово законодателство. България и Румъния нямат от момента на присъединяването си да станат част от Шенгенското пространство. Ще остане в сила граничният контрол между двете държави, от една страна, и от друга – между тях и Шенгенското пространство. Двете страни трябва да осигурят висок граничен контрол като външна граница.” – подчертава външният министър на Франция.

В рубриката "Анализи", Портал ЕВРОПА представя резюме от хода на изказванията в пленарната зала. Оригинала вижте на френскоезичната версия на Портал ЕВРОПА.

Както Портал ЕВРОПА вече съобщи, очаква се горната камара на френския парламент – Сенатът, да гласува ратификацията на 2 октомври. Тази дата бе обявена от румънския президент Траян Бъсеску след срещата му с френския президент Жак Ширак в Париж, непосредствено след представянето на майския мониторингов доклад на ЕК.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.