Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
29-06-2006

ДЕПУТАТИ ОТ ЕП ПИШАТ НА СТАНИШЕВ СРЕЩУ РАЗРУШАВАНЕТО НА РОМСКО ГЕТО В СОФИЯ

Депутати от Европейския Парламент изпратиха писмо до министър-председателя Сергей Станишев и медиите във връзка с изселването на ромите от гетото в столичния кв. “Възраждане”. В писмото депутатите призовават премиера да се срещне с кмета на София Бойко Борисов преди петък, когато започва изселването. Евродепутатите настояват изселването и разрушаването на ромските къщи да бъдат отложени, за да се дълготрайно решение на проблема , с което всички засегнати страни да се съгласят.

“Убедени сме, че по-нататъшното антиромско поведение на кмета на София няма да допринесе за по-добър имидж на България особено във време, когато критичното разглеждане от страна на Европа на вашата страна наближава”, посочва се още в писмото. То е подписано от евродепутатите Даниел Марк Кон-Бендит, Елс де Гроен, Хилтруд Бреер и Барт Стаес.

Преди около седмица кметът на район "Възраждане" Ева Сеизова обяви, че около 200 роми от гетото в "Баталова воденица" ще бъдат насочени към родните им места, защото незаконните им постройки ще бъдат разрушени. Утре започва събарянето на бараките. Общината е спечелила дело срещу самонастанилите се върху общински имоти роми. Сеизова обясни, че те са били защитавани в съда от представители на Българския хелзинкски комитет. Според нея е възможно да има реакции от страна на правозащитни организации срещу премахването на незаконното гето. Сеизова обаче коментира, че законът трябва да е еднакъв и за българи, и за цигани. Знам, че ще има протести, но кой ще защити българите от пет блока наоколо, които ме бомбардират с жалби, попита кметицата.

От Хелзинкския комитет обявиха, че принудителното извеждане на ромите от техните постройки в кв. "Баталова воденица" в столичния район "Възраждане" без предварително да им се осигури друго жилище би представлявало нарушение на човешките им права и мярката граничи с етническо прочистване. Според шефа на правозащитната организация Красимир Кънев постройките на ромските обитатели във "Възраждане" са установени там от преди 100 години. В тези жилища са отраснали няколко поколения граждани на София. Той обясни, че ако те бъдат изведени от тях насила, ще им бъдат нарушени правото на неприкосновесност, на личен и семеен живот и България ще наруши редица международни договори в областта на човешките права.


Ромите вече са завели дело срещу държавата в Европейския съд по правата на човека.

Днес столичният кмет Бойко Борисов и представители на Политическо движение “Евророма” ще обсъдят конкретни мерки за разрешаване на проблема във връзка с намерението на кмета на район “Възраждане” Ева Сеизова за разрушаване на ромското гето във "Възраждане".



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.