Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
04-07-2006

ЕВРОПАРЛАМЕНТЪТ ОДОБРИ 308 МЛРД. ЕВРО ЗА СТРУКТУРНИТЕ ФОНДОВЕ 2007-2013 Г.

Европейският парламент даде зелена светлина на законодателството за структурните фондове за 2007 -2013 г. като прие пакет от пет доклада, които очертават целите, наличните финансови ресурси и критериите за разпределение на фондовете в разширения Европейски съюз.

Около 308 млрд. евро - или 35,7% от общия бюджет на Европейския съюз ще могат да се използват от 1 януари 2007 г. Структурните фондове са финансовият инструмент за провеждането на “Регионалната структурна политика” на ЕС и целят привеждане на всички региони и държави-членки към ниво на социално сближаване, средно за ЕС.

Общи условия

Първият доклад, който беше приет с 533 гласа "за", 41 "против" и 53 "въздържали се", очертава общите условия за Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд и Фонда за сближаване.  Въпреки че в тази област Европейският парламент гласува само по процедурата за даване на съгласие, докладчикът Константинос Хадзидакис  от Групата на Европейската народна партия и Европейските демократи и Европейският парламент договориха с австрийското председателство много от исканията на членовете на Европейския парламент да се включат в общата позиция на Съвета например:

• по-голям акцент върху аспектите свързани с опазването на околната среда, устойчивото развитие и най-вече управлението на структурните фондове и Фонда за сближаване и въвеждането на клауза, която да гарантира включването на това измерение при разпределянето на фондовете;

• специално да се каже, че структурните фондове и фондът за сближаване подкрепят по-добрите условия за достъп за хората с увреждания;

• засилване на принципа за партньорство: всички екологични и неправителствени организация, както и тези, които работят за равенството между половете да могат да участват в преговорите за партньорство по проекти на структурните фондове;

Съветът отхвърли предложението на Европейския парламент за подписване на обща декларация между Съвета, Европейската комисия и Европейския парламент за създаване на резерв на общността, чиято цел би била да се използват отново непохарчените средства от структурните фондове, вместо да се връщат в общия бюджет на ЕС.

Докладчикът Хадзидакис заяви по време на обсъждането, че като гръцки гражданин може да каже, че гласуването слага края на един дълъг маратон, с който е избегнато намаление на бюджета на Фонда за сближаване и с постигнатото споразумение парите на европейските данъкоплатци ще се използват по-ефективно и ефикасно.

Европейски фонд за регионално развитие

След преговори с докладчика на ЕП Клаудио Фава Съветът прие основните искания на Европейския парламент относно Европейския фонд за регионално развитие. За ДДС парламентарната комисия предложи невъзстановимото ДДС да важи  само за Европейския социален фонд, след което Европейският съвет реши невъзстановимото ДДС да важи за Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд и Фонда за сближаване само за страните-членки, чиито БВП не надвишава 85% от средния БВП в ЕС. Позицията на Комисията по регионалното развитие беше, че това правило трябва да важи за всички страни членки. В крайна сметка Съветът се съгласи с членовете на парламентарната комисия.

Съветът включи в общата си позиция клауза, зачитаща поправките на Европейския парламент на първо четене, според които разходите за реновиране на социални домове с цел пестене на енергия и опазване на околната среда трябва да се покриват от фонда.

Европейски социален фонд

Европейският парламент прие доклад по процедурата за съвместно взимане на решение на второ четене, с който одобри общата позиция на Съвета относно регулацията за Европейския социален фонд за периода 2007 - 2013 г. Докладчикът подчерта, че Съветът е включил много от поправките, предложени от Европейския парламент на първо четене в общата си позиция, като например поставяне на акцент върху социалното включване, равенството между половете, интеграцията на хората с увреждания и дългосрочно незаетите млади.

Фонд за сближаване

За Фонда за сближаване Европейският парламент и докладчикът Алфонсо Андриа подкрепиха  увеличението от 18 млрд. евро за периода 2000-2006 г. до 61,59 млрд. за предстоящия период  с 567 гласа "за", 29 "против"и 36 "въздържали се".  След разширяването на съюза през май 2004 г. този фонд ще се използва от новите страни членки до края на 2006 г., както и от Гърция, Испания и Португалия. За да получи финансиране от Фонда за сближаване, брутният национален доход на дадената страна членка трябва да бъде по-малък от 90% от средния национален доход на общността, което важи за всички нови страни членки.

Европейско териториално сътрудничество

Териториалното сътрудничество на европейско ниво е нова цел предложена от Европейската комисия и се базира върху опита с инициативата за междурегионалното сътрудничество. Тази програма ще включва дейности подпомагащи интегрираното териториално развитие, подкрепата за междурегионалното сътрудничество и обмяната на опит.

По време на преговорите за дългосрочния бюджет на ЕС членовете на Европейския парламент успяха да договорят допълнителни 300 млн. евро за териториалното сближаване. Европейският парламент подкрепи предложението 200 млн. евро да се разпределят за транс национално сътрудничество, а останалите 100 млн. евро да се разпределят за проекти между регионите.

Какво предстои

След приемането на законодателството от Европейския парламент, средствата ще могат да бъдат използвани от 1 януари 2007 г. Преди окончателното разпределяне на средствата по страни членки, най-вероятно в края на юли Европейската комисия ще предложи Общностни стратегически насоки, които ще бъдат гласувани от Европейския парламент по процедурата за съгласие през септември. След това през есента предстоят преговори между Европейската комисия и отделните страни членки за националните референтни рамки и оперативни планове.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.