Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
30-06-2006

ОТЛОЖEНО Е СЪБАРЯНЕТО НА РОМСКО ГЕТО

Кметът на София Бойко Борисов информира премиера Сергей Станишев, че отлага изпълнението на заповед за събаряне на незаконни постройки в местността Баталова воденица в район Възраждане, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Повод за решението на кмета е изпратено писмо до премиера от Европейския парламент, в което се настоява за отлагане на евакуацията и разрушаването на къщите, както и да се намери дълготрайно решение на проблема, с което всички засегнати страни да се съгласят.

В проведения разговор двамата са се уточнили, че държавата ще участвува активно в решаването на проблема включително със средства.

Днес ще бъде създадена работна група между Столична община, партия „Евророма” и ромските организации, в която ще вземе участие и представител на социалното министерство. Работната група ще има за цел да изработи на програма с варианти за решаване на проблема. Кметът Бойко Борисов ще информира премиера за всички стъпки, които общината предприема с цел синхронизиране на действията между държавната и местната власт, за да се избегне допълнително напрежението при решаването на проблема.

Политическият съвет на “Евророма” твърдо се противопоставя на опитите на някои политически сили да изкарат кмета на София генерал Бойко Борисов враг на ромското малцинство в България. Това се казва в позиция на партия “Евророма”, изпратена до медиите.

Вчера председателят на партията Цветелин Кънчев се срещна със столичния кмет за да обсъдят проблема с гетото.

“Не сме съгласни с опитите на въпросните политически лидери да спасят стопилите им се рейтинги за сметка на обединителна фигура, каквато е ген. Бойко Борисов. Категорично заявяваме, че заставаме твърдо зад усилията на генерал Бойко Борисов да направи от София една европейска столица, в която всички да живеят в мир и разбирателство, независимо от етническия им произход”, казва се още в позицията.

Днес също така кметът на София Бойко Борисов изпрати писмо до Даниел Марк Кон-Бендит, Хилтруд Бреер, Елс де Гроен, Барт Стаес – членовете на Европейския парламент, които му писаха против разрушаването на ромските къщи.

Кметът информира детайлно членовете на Европейския парламент за проблема със самонастанилите се в общински имот роми и за стъпките, които Столична община ще предприеме за решаване на проблемната ситуация. Копие от писмото е изпратено и до министър-председателя Сергей Станишев.

В текста от Бойко Борисов се казва:

“Получих от Кабинета на Председателя на Министерския съвет на Република България, адресираното до него Ваше писмо. В същото акцентирате на Вашата загриженост за насроченото за 30.06.2006г. изпълнение на влязла в сила заповед, потвърдена с Решение на Върховния административен съд, за освобождаване на незаконно завзети общински имоти и извършено върху тях незаконно застрояване с опасни и вредни, от санитарно-хигиенен аспект, постройки от лица от ромски произход.

Тъй като в писмото си твърдите, че поведението ми като Кмет има елемент на анти-ромско поведение, съм длъжен да заявя, че никога, като Главен секретар на МВР, така и като Кмет на Столична община с действията си и с изявленията си не съм дал основание да се правят подобни квалификации.

С избирането си за Кмет на Столична община заварих този проблем, както и неговото разглеждане към този момент от страна на българския съд. Влязлото в сила решение на Върховния административен съд, по заповед, която не е издадена от мен , но съдебно потвърдена и вече в законна сила, не ми позволява друго поведение освен законосъобразното. Социалното напрежение е на път да прерасне в междуетнически конфликт, какъвто за съжаление преживяхме през миналата година в друг столичен квартал – Захарна фабрика.

Остротата на Вашето писмо обаче и най-вече обвързването на проблема с въпроса за присъединяването на Р.България към Европейския съюз ме принуждава да взема твърде непопулярното решение – да отложа за една седмица ефективното изпълнение. В този период се надявам с помощта на правителството да се намери обективно и справедливо решение за онези български граждани от ромски произход, спрямо които в този момент Държавата и Общината могат в рамките на закона да имат своя ангажимент.

През идващата седмица, съвместно с ромските организации ще набележим бърза програма за успокояване на създаденото напрежение и решаване на социално битовите въпроси на правоимащите роми.

Шанс за нейното изпълнение е както необходимата финансова помощ по европейска линия, така и активното ангажиране на Правителството с процеса в заявения от Държавата амбициозен проект - Декада на ромското включване.

Общината ще направи всичко необходимо за да осигури на гражданите на Столицата ред, спокойствие и справедливост.

Решаването на този въпрос следва да почива на принципи и законност. Като уважавам Вашата роля на уважавани европейски депутати, считам че бихте могли и с Вашия огромен авторитет да дадете своя принос в решаването на проблема.

В тази връзка Ви каня през идващата седмица да се убедите лично с реалната ситуация, което ще даде шанс за европейското решаване на въпроса”.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.