Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
03-07-2006

ДЪРЖАВНИ СТРУКТУРИ ПОДПИСАХА ДОКУМЕНТ ЗА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕТО В БОРБАТА С ПРАНЕТО НА ПАРИ

Прокуратурата, Министерството на финансите и Министерството на вътрешните работи подписаха инструкция за взаимодействие в борбата срещу прането на пари, съобщава „Фокус”.

Министърът на финансите Пламен Орешарски заяви, че инструкцията ще допринесе за по-добро противодействие на прането на пари и постигането на по-добри резултати.

Вътрешният министър Румен Петков обясни, че в споразумението се разписват ясно всички задължения, които имат отговорните институции за противодействие на изпирането на пари. Петков бе категоричен, че инструкцията отговоря на очакванията на европейските ни партньори, а и на нуждата от противодействие на финансирането на терористични организации и престъпни групи.

Главният прокурор Борис Велчев изрази мнение, че критиките на Европейския съюз относно недостатъчната резултатност на борбата срещу изпирането на пари са основателни. Велчев обаче допълни, че подписаният днес документ ще спомогне за постигането на по-добри резултати. Главният прокурор заяви още, че трябва да се противодейства и на финансирането на тероризма.

В същото време директорът на координационната служба на ЕС за борба със злоупотребите Франц Херман Брюнер заяви, че България трябва да изгради функциониращи структури за борба с корупцията до септември.

В интервю за австрийския „Винер Цайтунг” той обяснява, че от София не се очаква до септември всичко да е безупречно, но българите трябва ясно да покажат, че са готови да работят за защита на финансовите интереси на Европейския съюз, съобщава News.bg.

По думите на Брюнер, в Букурещ са осъзнали по-рано необходимостта от незабавни радикални стъпки. ”Румънците събраха екип от млади хора и изградиха изцяло нова система за борба с корупцията. Българите наложиха на вече съществуващи структури нова философия, образуваха комисии и дискутираха по-дълго”, отбелязва Брюнер.

Днес министърът по европейските въпроси Меглена Кунева съобщи, че около 35 % от „екшън-плана” на правителството вече са изпълнени и отчетът вече е изпратен. Очаква се също така МВР да внесе прегледа на Стратегията за антикорупция, който се прави на всеки шест месеца.

Портал ЕВРОПА припомня, че прането на пари и корупцията като част от проблемите на правосъдната ни система, са сред най-критикуваните области от страна на ЕС.

Именно проблемите в правосъдието могат да доведат до налагане на предпазната клауза срещу България, за което се говори и в доклади на експерти от Европейската Комисия.

Натискът от страна на ЕС принуди правителството да приеме план за действие за реформата в съдебната система.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.