Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
04-07-2006

КАМПАНИЯ НА ЕВРОПАРЛАМЕНТА ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕ НА МЕДИЦИТЕ НИ В ЛИБИЯ

След по-малко от час по инициатива на двете най-големи политически групи в Европейския парламент Групата на Европейската народна партия и Европейските демократи и Групата на социалистите, ще се проведе кампания за незабавното освобождаване на петте медицински сестри и палестинския доктор в Либия.

Кампанията е финансирана от Европейския парламент.

Членовете на ЕП ще се подписват на пощенски картички, които ще бъдат изпратени до постоянната мисия на Либия в Брюксел. Текстът гласи "Казваме на либийския министър по правосъдието да освободи Снежана, Настя, Кристиана, Валентина, Валя и Ашраф, защото известни научни експерти изключиха възможността за нарочно заразяване с ХИВ и заявиха това в съда; има случаи на инфекции преди назначаването на обвиняемите във въпросната болница; много от децата никога не са били лекувани в болницата, където са работили обвиняемите".

Припомня се, че българките и палестинецът бяха арестувани през февруари 1999 г., през 2004 г. сестрите заявиха пред Amnesty International, че техните признания са направени след изтезания и сега са оттеглени и че през май 2004 г. либийските лекари, замесени в случая, са оправдани от съда в Бенгази, а българските сестри и палестинския лекар бяха осъдени на смърт.

Вчера по време на редовните едноминутни изявления на членове на Европейския парламент френската социалистка Катрин Ги-Кен припомни, че процесът срещу петте медицински сестри и палестинския доктор в Либия беше подновен преди три седмици и избраната процедура е много сложна. Тя обясни, че съдът има по едно заседание всяка седмица, което затруднява организацията на защитата на обвиняемите. Ги-Кен подчерта, че е изключително трудно за международните хуманитарни организации да помогнат. Тя изрази убедеността си, че българките и палестинеца  са невинни и призова да се каже на Либия, че ЕС ще помогне на заразените млади хора, но че не подкрепя взимането на заложници - граждани на страни членки ЕС и други страни. Евродепутатката призова ЕП и правителствата на страните членки да пратят ясен сигнал, че българките и палестинеца трябва да бъдат освободени.

Българските евронаблюдатели от десницата предоставиха на Портал ЕВРОПА самата картичка (вж илюстрацията), а текстът е от прес-службата на ЕП.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.