Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
05-07-2006

ЕВРОДЕПУТАТИТЕ ОБСЪДИХА ПРИОРИТЕТИТЕ НА ФИНЛАНДСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО

Финландският премиер Мати Ванханен обсъди днес с членовете на Европейския парламент приоритетите на финландското председателство, което започна на 1 юли.

В речта си Мати Ванханен заяви, че разширяването на Европейския съюз е ключов въпрос за финландското председателство. "Лично аз съм убеден, че разширяването на съюза е успех," каза той и припомни, че по време на финландското председателство ще се вземе решение относно датата за присъединяване на България и Румъния.  Ще продължат и преговорите за членство за Турция и Хърватска, годината е решаваща и за Западните Балкани.

Това съобщава информационната служба на Европейския парламент (ЕП) и продължава:

Ванханен приветства решението на Европейския съвет да пристъпи от период на размисъл към период на анализ за Конституционния договор. Финландия ще го ратифицира през есента и ще започне консултации за бъдещето му по време на председателството си. Резултатите от тези консултации със страните членки и европейските институции ще бъдат включени в доклад, който ще бъде представен  по време на първата половина на председателството на Германия.

Други приоритети ще бъдат подобряването на ефикасността на европейските институции чрез прекратяване на пасивния период за размисъл за Договора за европейска конституция. Финландия ще работи за увеличаване на прозрачността на Европейския съюз и неговите институции, за отбелязване на напредък по въпросите на легитимността на Общността в очите на европейските граждани, конкурентноспособността, нововъведенията, научните изследвания и енергетиката.

По време на финландското председателство ще се положат усилия за засилване на международната роля на Европейския съюз и развиване на управлението на кризи чрез гражданско и военно сътрудничество. Председателството ще се концентрира върху отношенията с Русия и със "Северното измерение".

Относно въпросите свързани с обществената сигурност, организираната престъпност, полицейско и съдебно сътрудничество (трети стълб), Финландия ще работи за включването им в общностното законодателство, за да се установят общи правила за всички страни членки.

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу каза, че Европа има нужда от динамичната хармония на Финландия. Разширяването е една от най-успешните политики на Европейския съюз - изключително постижение при износа на свобода и възможности в континента.  Той приветства дебата за разширяването, чиято цел е да покаже, че разширяването е съзнателен избор, който е от полза за всички и е предпоставка за силна Европа.  През есента Европейската комисия ще докладва за процеса на разширяване като цяло. Той подкрепи акцента върху отношенията с Русия и припомни, че тази седмица Европейската комисия прие препоръка за споразумение, което цели да подобри отношенията между ЕС и Русия. ЕК предлага завършване на зоната за свободна търговия след присъединяването на Русия към Световната търговска организация. ЕК предлага и партньорство в областта на енергетиката. Барозу подчерта, че обединеният подход на ЕС в отношенията с Русия е от изключителна важност. Относно сътрудничеството в областта на правосъдието и сигурността председателят на Европейската комисия каза, че темата за задълбочаването на европейската интеграция в тази област ще бъде обсъдена сериозно по време на неформалната среща на върха на министрите на правосъдието и вътрешните работи през септември в Тампере.

Председателят на Групата на Европейската народна партия и Европейските демократи Ханс-Герт Пьотеринг заяви, че Финландия може да разчита на подкрепата на групата му. Относно Русия той каза, че Европейският съюз има нужда от нея като стабилен и демократичен партньор, но призова да се сложи край на "приятелството на всяка цена", защото първо Русия трябва да отбележи напредък при спазването на човешките права.

Председателят на Групата на социалистите в Европейския парламент Мартин Шулц също подкрепи финландското председателство и каза, че целите в области като новата Лисабонска стратегия и енергетиката не могат да бъдат постигнати от националните държави по отделно и затова  задълбочаването на Европейския съюз трябва да се развива. Според него предизвикателствата не могат да бъдат преодоляни с настоящия инструментариум. И той се съгласи, че дефицитът в областта на третия стълб трябва да се премахне. Шулц предупреди срещу тенденцията много правителства да отстъпват по популистически причини и подчерта, че обикновено заплахите пред демокрацията са причинени отвътре, а не отвън.

"Финландия е музика за ушите на либералите", каза Греъм Уотсън,  председател на Групата на Алианса на либералите и демократите за Европа. Той обърна специално внимание на приоритетите около завършването на вътрешния пазар особено в областите на услугите и енергийния сектор, новите технологии, правосъдието и вътрешните работи и прозрачността.

Председателят на Групата на Зелените Даниел Кон-Бендит каза, че финландският премиер Мати Ванханен само е изброил какво трябва да се направи, но не обяснява как и по какъв начин. За отношенията с Русия Кон-Бендит каза, че Европа създава представата, че е готова да направи всичко, което желае Путин, за да не загуби енергията, която получава оттам. Той предупреди, че за да се преодолее проблема с незаконната имиграция първо трябва да се организира законната имиграция. Председателството трябва да се справи със ситуацията такава каквато е вместо да прави банално описание на проблемните области, каза той.

Еско Сепанен от Конфедералната група на единната европейска левица/Северна левица на зелените каза, че има разминаване между политиката на Финландия и нагласите на финландците. Според него правителството не уважава волята на хората. Той припомни, че според последните изследвания на Евробараметър едва 22% от населението на Финландия подкрепят Конституционния договор и затова ратификацията няма смисъл. Сепанен добави, че финландците са против милитаризацията на ЕС и критикува правителството за желанието му да работи в тази насока по време на финландското председателство. Той заяви, че неговата група подкрепя активната политика за сближаване на отношенията с Русия.

Брайън Кроули от Съюза за Европа на Нациите каза, че отношенията със страните на изток от ЕС са изключително важни. В този контекст той открои отношенията с Русия, които не са само въпрос на енергетика, но и на политика на съседство, партньорство и сътрудничество. Кроули подчерта необходимостта от нови технологии и идеи, защото без тях Европа ще се провали. Относно третия стълб ирландският евродепутат каза, че не трябва да се избързва преди постигане на консенсус в Съвета.

Найджъл Фаридж от Групата Независимост и Демокрация припомни изследване на Евробараметър, според което 38 % от финландците считат, че членството в ЕС е за добро и обвини финландския премиер, че представлява единствено професионалния политически елит в Европа.

В отговор на въпросите повдигнати от членове на Европейския парламент финландският премиер  Ванханен изрази надеждата, че финландското председателство ще допринесе с конкретни действия за напредъка на ЕС. Гарантирането на сигурността на гражданите е от изключително значение,  както и иновационната политика на ЕС. Ванханен изрази надеждата, че финландското председателство ще се запомни именно с напредъка си в областта на нововъведенията.

Председателят на ЕК Жозе Барозу каза, че ЕК е за Европа на резултатите рамо до рамо с Европа на ценностите. Той подчерта, че за разширена Европа е необходима институционална реформа, за да бъде присъствието на Европа на международната сцена последователно и съгласувано. Барозу се съгласи, че иновациите са ключови за напредъка на Европейския съюз и че има нужда от общностен подход в някои области като например управление на миграцията и правосъдието. Той обясни за отношенията с Русия, че ЕК подкрепя партньорство в енергетиката, но в тази област решението е диверсификация на енергийните източници, а не ограничаване до отношения с една държава.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.