Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
07-07-2006

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕТО КЪМ РУМЪНСКИТЕ ТУРИСТИ НЕ БИЛО ЗАРАДИ ПРЕСТЪПНОСТТА В БЪЛГАРИЯ

Министерството на външните работи на Румъния заяви, че предупреждението към румънските граждани пътуващи в България няма нищо общо с престъпността.

Говорителят на министерството Корина Винциан съобщи за агенция „Фокус”, че включването на България в списъка се дължи единствено на скорошните промени в нашето законодателство. Според нея жълтият цвят, с който България е отбелязана в списъка се дължи единствено на въведеното изискване чужденците да попълват формуляр при влизането си в България, където да посочват целта на посещението си и адрес, на който ще отседнат.

Според Винциан причината Иран да е в същата графа с нас също се дължи на скорошна промяна в законодателството за чужденците. Министерството на външните работи на Румъния ще направи официално съобщение за да бъдат избегнати недоразумения.

Скандалът избухна в четвъртък, когато на страницата на румънското външно министерство бе публикуван списък с държави, опасни за посещаване. Страните са разделени на две категории- с червено са отбелязани 16 „много опасни за пътуване” страни като Ирак, Афганистан и Колумбия. Във втората категория отбелязана с жълто като опасни за посещаване са само две страни- България и Иран.

В Рубриката "Сигурност и престъпност", която е част от информацията за всички страни, се посочва, че има "случаи на въоръжени инциденти на обществени места в София". От министерството смятат, че тези случаи се дължат на организираната престъпност. Освен това са направени и препоръки към румънските граждани да пътуват само денем, да внимават по магистралите за престъпници, облечени като полицаи, да пазят вещите си при пътуване с обществен транспорт и др.

Междувременно румънският вестник "Котидианул" публикува днес материал под заглавие "МВнР на Румъния нападна българския туризъм". Според вестника при откриването на отдела за съвети при пътуване в чужбина към министерството на външните работи на Румъния в четвъртък, румънският министър на външните работи Михай Ръзван Унгуряну посочил, че в категорията на страните, в които се препоръчва повишено внимание при пътуване, е включена и България. Според Унгуряну това се дължи на средната степен на опасност в България.

Румънският вестник коментира, че действието на външното министерство идва в разгара на летния сезон, тъй като България е станала основна дестинация за румънските туристи, от което страдат румънските черноморски курорти. Според Националната агенция по туризъм, 7-8 пъти е нараснал броят на румънците, избрали за почивка българското Черноморие.

Министърът на външните работи на България Ивайло Калфин отговори, че в страницата на нашето външно министерство също има предупреждение при пътуване в Румъния. Калфин настоя да не се търси политически скандал, тъй като според него в действията на румънското министерство няма умисъл.

(статията е по материали на Агенция „Фокус”)



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.