Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
20-07-2006

ЕВРОКОМИСАРЯТ НИ ТРЯБВА ДА Е ЖЕНА, ПОДСКАЗВА БАРОЗО

  • Кристиян Вигенин, Симеон Сакскобургготски и Меглена Кунева са фаворити за български еврокомисар, отчита днес базираното в Брюксел интернет издание EUexpands.
  • Моника Маковей - аут от румънската "шорт-листа".

Порталът пише, че Европейската комисия тепърва трябва да мисли как да интегрира в своя екип румънския и българския еврокомисар след очакваното присъединяване на двете страни към ЕС. Източници от ЕК са потвърдили, че все още не е дебатирано по темата. В момента еврокомисарите са 25.

Изпълнителната власт на Брюксел все още не е решила какво да препоръча по отношение на ресорите, с които новите комисари ще се занимават, посочва EUexpands.

България и Румъния ще имат представители в ЕК според Договора от Ница. През 2009 година обаче съставът на ЕК ще бъде нов, така че хората, които София и Букурещ ще излъчат сега, ще имат само двегодишен мандат.

Има два варианта според EUexpands:

Първият е, на двамата нови еврокомисари да се даде пълен ресор - за това обаче ще трябва от ресорите на сегашните еврокомисари да отпаднат определени зони на отговорност. "Така ще се създаде достатъчно работа на новите им колеги", както се изразява EUexpands.
 
Вторият вариант е, "новодошлите" да бъдат назначени като "комисари в сянка", т.е. да поделят отговорностите си със сегашните членове на ЕК. По този начин бе процедирано при присъединяването на предишните 10 нови държави-членки: тогава до края на мандата на Еврокомисията оставаха 6 месеца.

В Румъния и България все още не е решено кой ще бъде първият еврокомисар в историята на двете страни.

Председателят на ЕК Барозо вече даде знак, че с оглед да се осигури равенство на половете в неговия екип, би било удачно Румъния и България "да помислят да назначат жени".
 
Румънски източници казали за EUexpands, че Барозо директно е казал на румънското правителство, че поне един от бъдещите двама еврокомисари от Румъния и България трябва да бъде жена. 
 

EUexpands цитира румънските медии, според които най-вероятните имена, спрягани за поста, е това на евроминистърката Анка Боаджиу. "Младият външен министър Унгуряну и твърде опитният посланик в Европейския съюз Лазар Команеску също имат шансове", допълва електронното издание.
 

В България, пише EUexpands, "харизматичната министърка по европейските въпроси Меглена Кунева, бившият премиер и бивш цар Симеон Втори, както и младият наблюдател в Европейския парламент Кристиян Вигенин са възможните кандидати за Брюксел, както пишат медиите".
 
EUexpands заключава, че ако се прецени, че България и Румъния са готови за влизане в ЕС през 2007, то тогава правителствата в София и Букурещ трябва да направят своите предложения през есента, но крайното решение ще се вземе от Барозо.

Той е поискал от двете правителства по един списък с имена, от които да може да избира.

Веднъж подбрани и одобрени от Барозо, двамата бъдещи еврокомисари трябва да минат изпит пред Европарламента преди да встъпят в длъжност.

Портал ЕВРОПА направи свое проучване по повод на тази публикация.

Научихме от наши източници в Букурещ и Брюксел, че министърката на правосъдието на Румъния Моника Маковей е извън сметките за поста еврокомисар. "Правителството се опитва да я прати за съдия в Европейския съд в Люксембург - за да е далеч", казват източниците ни, припомняйки, че Маковей има личностни търкания както с правителството, така и с президента на страната. 

По отношение на България, една от по-рядко спряганите кандидатури, но според дипломати с най-много шансове, е Ирина Бокова - сега посланик в Париж. Според дипломати от кариерата, с които Портал ЕВРОПА разговаря, тя хем има опит, хем обвързаността й с най-голямата партия в тройната коалиция е безспорна. В последните дни евентуалната номинация на Симеон Сакскобургготски била почти отпаднала заради катастрофалния му рейтинг вследствие на "Савойската афера".

Портал ЕВРОПА припомня, че е първата българска медия, обявила виртуални предварителни избори за евродепутати и сондираща мнението на своите читатели за номинации за най-подходящата фигура за поста еврокомисар на България. Можете да гласувате чрез банера най-горе на Портала.

Очаквайте скоро първите обобщени резултати от анкетата и "късата листа", както и анализи за механизма на избор, функциите и задълженията на депутатите в Европарламента и на комисарите в Еврокомисията.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.